Dit team er nøglen til en vellykket genoptræning

Det er faktisk ret så simpelt. Når din hest kommer til skade, følger et genoptræningsforløb. Og for at dette genoptræningsforløb kan lykkedes, er det vigtigt, at du har et team omkring din hest og dig selv, som du kan stole på.

_______

 

Af Helle Kristesen & Lise Charlotte Berg

De fleste ryttere, der har haft en skadet hest, kan nikke genkendende til den frustration, der ofte er forbundet med at skulle genoptræne en hest, der har stået med en alvorlig skade. For genoptræning af heste er nok noget af det sværeste, man som rytter kan blive udsat for. Ikke blot fordi det kræver stor disciplin fra rytterens side, men lige så meget fordi ikke to heste er ens, og en genoptræningsplan derfor løbende skal justeres og korrigeres alt efter hestens fysiske form, formåen og temperament.

Dyrlæge og Lise Charlotte Berg er nørd med stort N. En nørd af den gode slags med én vigtig mission; At få os ryttere til at forstå, at en korrekt genoptræning efter en alvorlig skade er mindst lige så vigtig som selve behandlingen af skaden. Hun brænder for at rådgive ryttere og hesteejere om genoptræningsfasen. Og lige præcis rådgivning i forbindelse med genoptræning efter skader, er ét af de områder, der mangler viden omkring og fokus på.

Genoptræningsforløb er en fælles opgave

Uanset hvilken disciplin du rider, har du én ting til fælles med alle andre hesteejere. Du har udvalgt et team. Et team som du stoler på, og som hjælper dig med håndteringen af din hest.

”Helt overordnet kan man sige at alle ryttere, bevidst eller ubevidst, har valgt et team. Et team der består af de mennesker, der er med til at varetage hestens og rytterens tarv. Oftest består dette team af forældre, kæreste, veninder, opstaldningssted, staldpersonale, træner, smed, dyrlæge, hestepasser, rytter/part og andre personer, der i én eller anden grad, er med til at varetage hestens trivsel. Når hesten bliver skadet, bliver dette team for alvor sat på en prøve. For det er helt essentielt at de instrukser og den plan, der eksempelvis gives fra dyrlægen overholdes, ikke blot af rytteren, men også af de øvrige personer, der håndterer hesten i dagligdagen, eller som på anden vis er en del af dit team.

Dit team

“Hvis noget ikke fungerer i dit team, er du nødt til at forholde dig til det og evt. skifte dele af dit team ud eller give dem andre opgaver/roller i teamet. Du er nødt til at kunne stole på, at alle aftaler bliver overholdt. Hvis stedet, hvor din hest er opstaldet, ikke er i stand til at imødekomme de behov hesten har, kan du i første omgang tage en snak med den daglige leder om, hvilke løsninger I kan finde frem til. Her er man som hesteejer og Staldejer nogle gange nødt til at være lidt kreativ.
Hvis I ikke kan finde et kompromis der passer hestens behov, kan du som rytter eller hesteejer være nødt til at overveje at flytte hesten til et sted, hvor jeres behov kan opfyldes i genoptræningsperioden.
Det kan lyde firkantet, men det er helt essentielt for en vellykket genoptræning af din hest efter en skade, at alle de personer du har i dit team, støtter op om den fælles opgave det er, at få hesten tilbage på banen.”

Lyt til og stol på din dyrlæge

Lise opfordrer os desuden til at finde en dyrlæge, vi har tillid til og god kemi med. ”Det er super vigtigt at tilliden til dyrlægen er der, og at du føler, at du får en god og korrekt behandling. Jeg ved, at mange ryttere synes, det kan være svært at tale med dyrlægen, og måske er bange for at stille dumme spørgsmål, men sådan bør det ikke være. Hvis du ikke føler, at du kan tale med din dyrlæge, så kan det i værste fald resultere i, at du går glip af vigtig viden og information.”

Ligeledes opfordrer hun os til, at vi i langt højere grad involverer dyrlægen i genoptræningsfasen.

”Ofte oplever jeg, at rytterne ikke helt forstår vigtigheden af, at hesten bliver tilset af dyrlægen under genoptræningsforløbet. Det er rigtigt ærgerligt, for ved at have dyrlægen med i genoptræningsfasen, mindskes risikoen for, at skaden bryder ud igen. Har hesten eksempelvis haft en seneskade, kan det være en rigtig god idé at få lavet en eller flere kontrolscanninger i genoptræningsforløbet. På den måde har dyrlægen bedre forudsætninger for løbende at tilpasse genoptræningsprogrammet og hermed undgå en eventuel overbelastning.

Luk af for gode råd og andres erfaringer

Den daglige sparring og erfaringsdeling i stalden, er for mange af os ryttere en gulerod, når regnen siler ned, og man hellere vil ligge på sofaen end ud til hesten. Men lige præcis i et genoptræningsforløb, er det essentielt, at du som rytter er i stand til at lukke af for de mange velmenende råd fra staldkammerater og hesteejere, der selv har haft en skadet hest. For ikke 2 heste er ens. Der er mange faktorer der spiller ind, når der skal udarbejdes en genoptræningsplan for den enkelte hest, herunder alder, fysik, og skadens art og karakter. Derfor kan du ikke regne med, at din genoptræningsplan vil være identisk med den genoptræningsplan, der er blevet udarbejdet til en anden hest med samme type skade.

”Det er så vigtigt, at rytterne lytter til deres dyrlæge under et skadesforløb. Som dyrlæge oplever jeg ofte, at staldkammerater og andre kommer med gode råd til ejeren. Det er oftest gjort i den bedste mening, men som udgangspunkt bør man som hesteejer kun forholde sig til de instrukser og den plan, der er givet fra dyrlægen. Stol på planen, og er du i tvivl om noget, så ring til din dyrlæge og tag en snak om det. Føler du, at der er noget, der ikke virker, eller oplever du problemer i genoptræningsforløbet, er det ligeledes dyrlægen, du bør drøfte disse ting med. Tag evt. din faste træner eller en anden fra dit team med i disse drøftelser, så du har en støtteperson i stalden, der også kender planen. Er du ikke helt tilfreds med din dyrlæge, eller har du en dårlig mavefornemmelse, så bør du måske overveje at skifte den del af dit team ud. Vær heller ikke bange for at få en ’second opinion’, hvis du føler, der er brug for det. Men sørg for at opsøge fagpersoner, der ved hvad de snakker om og har en stærk faglig baggrund, der gør dem i stand til at komme med en begrundet udtalelse.

Kontrolleret motion er essensen i god genoptræning

Det helt essentielle i en genoptræningsplan, er den kontrollerede bevægelse. Og lige netop her støder mange hesteejere og deres team på en udfordring, for et vigtigt redskab, når man skal kontrollere hestens bevægelse, er boksro, og afhængig af planen kombineret med forskellige typer kontrolleret motion.

Heste i boksro kan stresse op og blive svære at håndtere. En del hesteejere vælger derfor at ignorere anbefalingen om boksro og lukke hesten på fold igen. Men selvom dette valg træffes med hestens trivsel for øje, så er det et valg, Lise Charlotte Berg på det kraftigste fraråder. ”De ophelene væv er alt for skrøbelige til at kunne tåle belastningerne, når heste løber frit rundt.”

Uanvendelig vinterstemning (8 of 11)

Når der er ordineret boksro, er det essentielt at hesten ikke har mulighed for at løbe, eller på anden måde belaste den aktuelle skade unødigt. Et enkelt galopspring kan være nok til at ødelægge det nyligt ophelede væv. 

“Hvis det bliver for svært at holde hesten i boksro, må der tænkes kreativt. Løsningen kan f.eks. være at indrette en ”udeboks”. Det kan gøres helt simpelt ved at opsætte et lille indhegnet område et jævnt sted på folden, så hesten stadig kan følge med i hvad der sker og se de andre heste. Indhegningen skal være så lille, at den svarer til en normal boks, så hesten IKKE har mulighed for at løbe eller lave bukkespring. Det forudsætter selvfølgelig, at hesten ikke er så syg, at den slet ikke må gå ud af stalden og hen til udendørsboksen. Jeg har rigtig gode erfaringer med denne løsning, til de heste der ikke kan affinde sig med at stå i stalden.”

”Helt overordnet har heste og mennesker jo det tilfælles, at vi alle er forskellige. Også når det kommer til menneskekroppen, møder vi mange udfordringer i forbindelse med et genoptræningsforløb, som vi må prøve at forholde os til. Forskellen er bare, at mennesker selv er i stand til at italesætte, hvis noget gør ondt eller føles ubehageligt. Den mulighed har hestene ikke. Et genoptræningsforløb bør altid tilpasses den enkelte hest med udgangspunkt i dens fysik og historik, og det er lige netop derfor, at det er så vigtigt, at vi som ryttere og hesteejere vælger et team, vi kan stole på inklusiv gode uddannede fagfolk. Et team vi også kan regne med, når tingene ikke går efter planen og hesten kræver en særlig indsats.”

boksro (1 of 1)

 

Boksro kan være en vigtig faktor for en vellykket genoptræning. Har hesten svært ved at affinde sig med boksro, kan det være nødvendigt at tænke “ud af boksen” for at imødekomme hestens behov.
En lille indhegning på folden, svarende til en boks, kan være medhjælpende til at hesten befinder sig bedre i et forløb med boksro. I “Udeboksen” kan den stadig se de andre heste, hvilket vil få mange heste til at slappe mere af og affinde sig bedre med den nødvendige boksro. 

 

Fakta om Lise 

  • Lise Charlotte Berg er uddannet dyrlæge og lektor på Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet.
  • Hun er certificeret indenfor veterinær kiropraktik ved International Veterinary Chiropractic Association og indenfor genoptræning af heste ved Animal Rehab Institute (USA).
  • Lise er desuden én af drivkrafterne bag projektet Uanvendelig.dk og sidder i bestyrelsen for projektet.
  • Sportsligt er hun selv udøvende dressurrytter, og holdkaptajn og FEI dommer indenfor Voltigering