Peter Hjuler: Optimer dine vinterfolde og nedsæt risikoen for skader

Af Helle Kristensen

 

Masser af foldtid er sjældent aktuelt for de danske heste her i vinterperioden, på trods af at vi som hesteejere jo godt ved, at foldtid er gavnlig for de fleste heste.
Ofte er det kombinationen af dårligt vejr, og folde der med lynets hast bliver trådt i stykker, såvel som risikoen for at de efterfølgende fryser til, der kan give anledning til bekymringer.
Med de vejrforhold vi har i Danmark, er mudrede og senere frosne ujævne folde, mere reglen end det er undtagelsen.

 

Tid til planlægning

Hvis du som hesteejer vil undgå, at dine folde skal ende som et stort mudderbad, ja så er det ved at være sidste udkald, hvis du skal igang med at foretage forbedringer på dine folde.
Én løsning kan være at anlægge en vinterfold, hvor du graver det bløde mudderlag af og ligger et tykt lag træspåner på de områder der er hårdest ramt. En anden løsning kan være at lægge grisespalter ud på folden, hvor der er størst risiko for mudderdannelse.

Har du flere folde til rådighed, kan det være en løsning at kortlægge foldene og undersøge hvilke folde der bedst holder sig mudderfrie og forholdsvist tørre.

Dyrlæge Peter Hjuler konstaterer at de våde, smattede og senere frosne folde er en problemstilling, der er svær at komme uden om i den danske vinter.

”Man må konstatere, i dette pragtfulde land, at mudder er et faktum. Det er svært at gøre noget ved, medmindre man har mulighed for at ligge et tykt lag flis ud over folden. Det er forholdsvist dyrt – og et stort arbejde. Men det er dog det eneste jeg har set som har givet en nogenlunde effekt.”

Og selvom det er et stort arbejde at omlægge foldene, så kan det være en god investering. Peter Hjuler mener ikke, at løsningen er at lade hesten stå inde i boksen, når de danske vejrforhold resulterer i mudrede eller frosne folde.
Selvom det kan være fristende at lade hesten få en foldfri dag når vejret driller, og nøjes med at give den en ”luftetur” i ridehuset på en halv times tid, påpeger Peter at det oftest langtfra er nok:

”Jeg vil være tvivl om det vil være nok med en halv time. Mange heste kan have anlæg for kolik – og for disse heste vil en tur i ridehuset ikke være tilstrækkeligt.

Man må indordne sig lidt efter forholdende, og se hvad der virker bedst for den enkelte hest. Det er svært at arbejde med de danske vejrforhold – det må man bare konstatere.”

Adgang til stråfoder kan mindske uhensigtsmæssig adfærd

I vinterhalvåret er det ligeledes sparsomt med græs på foldene de fleste steder. Som hesteejer kan du nedsætte risikoen for skader, hvis du sikrer at hestene har adgang til stråfoder på foldene. F.eks. i form af frøgræs eller lignende.

Heste der går uden adgang til stråfoder på foldene, vil ofte begynde at kede sig. Det kan resultere i unødvendige situationer, hvor de kommer op at slås og dette kan resultere i skader.

Peter Hjuler siger om dette:
”Hvis der er knebent med stråfoder, kan det ofte give adgang til problemer internt i flokken.
– Nogle af de steder jeg ser problemer, er de steder hvor pladsen omkring foderbordet er begrænset – det skal man tænke ind i sine foldplaner. Sørg for at der er tørt omkring foderbordet, så flere heste kan komme til på samme tid.”

Han fortsætter: ”Et foderbord hvor hestene kan komme til – uden at de går i vejen for hinanden, er en god ide. Det nytter jo ikke at have adgang til stråfoder på foldene, hvis det kun er 1 eller 2 heste der kan komme til.”
Sidst men ikke mindst påpeger Peter risikoen for sandkolik i forbindelse med manglende stråfoder på de mudrede folde.

”Det er vigtigt at undgå, at hestene begynder at lede i mudderet efter græs – og på den måde risikerer at indtage jord og sand. Det øger risikoen for sandkolik.”

Læs også: Eva Søndergård – Fleksibilitet bør præge det moderne hestehold

I Peters digitale brochure ”De 5 grunde til din hest bliver halt” fremgår det yderligere, at ikke bare er de klassiske skader, som forvridning på koder og brud på benene, du skal være opmærksom på. Også skader som såleknusninger og hovbylder, er skader, du kan risikere på de danske vinterfolde.
Det sker når de mudrede folde fryser til is og udsætter hestens hov for hårde tryk.

Det kan derfor være en god idé at afsætte lidt tid og penge til at forbedre dine folde, så du med større ro i maven kan slappe af og lukke din hest på fold med god samvittighed.