Af Helle Kristensen
Når hesten har stået stille igennem en længere periode, og det endelig er blevet tid til at påbegynde genoptræning, så kan det være nødvendigt at give hesten bedøvelse eller alternativt et kosttilskud.
Modsat hvad mange ryttere tror, så er det ikke tilladt at tildele en hest bedøvelse i form af oralpasta, medmindre der er tale om en hest i genoptræning.
Årsagen til at man helt undtagelsesvist har mulighed for at tildele bedøvelse via oralpasta i genoptræningsforløb, er at sikre, at rytter såvel som hest har de bedste forudsætninger for en vellykket genoptræning.
Når en hest har stået stille igennem længere tid, uden mulighed for at bevæge sig eller blive mentalt stimuleret, sker det ofte, at de bliver en tikkende bombe af indebrændt energi. Frederik Nielsen fra Højgaard Hesteklinik, der har specialiseret sig inden for halthedsdiagnostik, fortæller, at det kan være nødvendigt at tildele disse heste et beroligende middel. Formålet med dette er at kontrollere hestens bevægelse så meget som overhovedet mulig, samt sikre at både hest og rytter kommer godt i gang med genoptræningen.
Frederik Nielsen forklarer:
”I forbindelse med genoptræning er det selvfølgelig enormt vigtigt, at hesten ikke overbelaster sig selv, men den helt primære årsag til at tildele en hest bedøvelse under et genoptræningsforløb, er faktisk rytterens sikkerhed. Heste er store dyr, og en hest, der gennem en længere periode, ikke har fået lov at bevæge sig, kan udgøre en reel fare, både for sig selv men også for rytteren.”
Frederik Nielsen uddyber, at når en hest, der har stået stille med en skade igen skal igang med at arbejde, så er det vigtigt at rytteren forsøger at skåne den, og ikke opfordrer den til at arbejde med en stor og rummelig gang.
”Det allerbedste for en hest i den første fase af genoptræningen er, at den kan få lov at gå og tulle lidt som en rideskolehest, og hermed minimere belastningen på dens krop. Det kan kræve at hesten får medicin i en periode, men her er det altså vigtigt at understrege, at det ikke er noget hesten kan få i flere måneder. Ofte vil vi give hesten lidt bedøvelse, indtil den har været igang i noget tid, og dermed er kommet ind i en rytme, hvor den igen bliver mentalt stimuleret.”
Er det nødvendigt med lidt ekstra hjælp til at kontrollere en hest med et meget højt energiniveau, kan et kosttilskud ligeledes være en mulighed.
Særligt til heste der er meget sensible, er der udviklet rigtigt mange forskellige kosttilskud til brug ved stævne, og disse kosttilskud kan i mange tilfælde, hjælpe en hest der “står lidt højt i tændingen”.
Kan kosttilskud hjælpe den sensible hest
Effekten af kosttilskud kan variere fra hest til hest, og langt fra alle kosttilskud har effekt. Kosttilskudsjunglen kan være umulig at navigere i, og udfordringen ved kosttilskud er netop også, at effekten ofte ikke er bevist.
Men med det sagt, så sælger mange dyrlæger selv tilskudsprodukter baseret på egne erfaringer, og netop derfor kan det også være en god start at spørge dyrlægen til råds om deres erfaringer med de enkelte kosttilskud. Særligt fordi dyrlægen ofte også har bedre og mere indgående kendskab til netop din hest, end rådgiveren du møder I foderbutikken.
Om udfordringen ved brug af kosttilskud forklarer Frederik Nielsen:
”Det, der er den store udfordring med kosttilskuddene er, at vi sjældent har en beviselig effekt af produkterne. Effekten af kosttilskud er forskellig fra hest til hest. Det er ikke ensbetydende med, at produktet ikke virker, men de virker alle sammen på forskellige parametre. Nogle heste responderer godt på én type produkt, mens andre heste ikke vil have en effekt af produktet.
Som dyrlæge er jeg ikke i stand til at garantere, at rytteren vil se en virkning, som det eksempelvis er tilfældet med medicin, men jeg syntes, at brugen af kosttilskud kan være rigtig fin, hvis man har med heste at gøre, der er meget sensible, fordi der findes rigtigt mange gode eksempler på heste, der har haft en positiv effekt af et tilskud.
– Det er vigtigt at forstå, at når vi arbejder med heste, er det mange gange nødvendigt at tænke lidt ud af boksen. Selvom hestens anatomi er ens for alle, så er de også individuelle dyr, der kan reagere meget forskelligt på de situationer de præsenteres for. Netop derfor råder jeg også altid mine kunder til at ringe og få en snak, hvis de har et problem med deres heste, som de ikke kan løse. Ved fælles hjælp og sparring finder vi stort set altid en løsning på problemerne.