Eksempel-billede

Af Bjarne Nielsen
– I samarbejde med Helle Kristensen

Når vi rider dressur, er det en disciplin, hvor vi hele tiden ønsker at give det indtryk, at hesten er opadgående.
Det betyder som udgangspunkt, at hvis du har en hest der er overbygget, altså har korte forben og lange bagben, så har du som rytter grundlæggende et dårligt udgangspunkt for at ride dressur.
Et eksempel på den overbyggede hest kan være, at den er 2 cm højere over krydset, end den er i sit mankeparti.

Den overbyggede hest vil have tendens til at være nedadgående, og denne hest skal hele sit liv slide med, at rytteren vil have den til at gå opad. Udgangspunktet er altså ikke for godt.
En hest er fra naturens side bygget således, at den bærer 2/3 af sin vægt på forbenene. Og for den overbyggede hest, er vægtfordelingen altså endnu mere skævt fordelt.
Den overbyggede hest vil derfor være tilbøjelig til at få slitageskader på forbene, da disse belastes i langt højere grad, end heste der fra naturens side arbejder mere “opad”. Ligeledes skal man være opmærksom på, at den overbyggede hest også nemmere får rygproblemer.

Vær særlig opmæksom på sadlen
Yderligere er én af de følger, du bør være opmærksom på ved den overbyggede hest, at sadlen i højere grad trykker hårdere på hesten, og herved risikerer du altså ikke kun slitage på baggrund af den ekstra vægt på forbenene, men også at hesten via sit udstyr får nogle slitageskader.
“Mange, der har haft disse overbyggede heste, har været frustreret over at sadlen ikke passer. De kan blive ved med at skifte sadel, men lige lidt hjælper det. Selvom de køber de dyreste og bedste sadler de kan finde, så bliver det ved med at være et problem. Og det er jo grundlæggende fordi, der er noget i hestens konstruktion der gør at det bliver svært at undgå at man får spændinger og skader, når man udelukkende rider efter at hesten skal arbejde “op ad bakke”.

Konkurrence på den overbyggede hest
At hesten er overbygget er ikke ensbetydende med, at det ikke kan kan fungere i dressuren, men det kræver en særlig indsats fra rytter såvel som hest.
Det kan blive blive svært at konkurrere på en hest der er overbygget, når man holder den op mod de heste, der fra naturens side er bedre konstrueret, men det er også derfor det bliver så vigtigt, at rytterne gør op med sig selv om man vil ride efter at udvikle sig som rytter sammen med sin hest, eller om man udelukkende rider for at komme ud og vinde rosetter. Der er ikke noget galt i at man som rytter gerne vil afsted og ride stævner, det kan bestemt være en god idé for mange at komme ud og få andre input til sin ridning. Men hvis man udelukkende vil ride, så man kan komme afsted til stævne i weekenden, så udvikler man sig ikke som rytter. Man er nok nærmere tilbøjelig til at afvikle sig selv som rytter.

Vi skal passe på, at vi ikke siger at hesten slet ikke kan fungere fordi den er overbygget. Det kan den! Hesten kan med den rigtige ridning, sagtens komme ud og give nogen gode ture, men det kræver at du som rytter formår at afkode din hest og har en god dialog med din træner om, hvordan i sammen får trænet lige netop denne hest mest hensigtmæssigt.
Særligt når du har en hest med fysiske udfordringer, hvilket en stor del af de danske rideheste har, så er det vigtigt, at du har en dygtig træner, der forstår at afhjælpe de udfordringer hesten har, såvel som evne at udvikle dig som rytter.
Harmoni mellem hest, rytter og træner er en nødvendighed hvis man ønsker at udvikle sig i sin sport.