Forebyg skader

 

Af Stine Deleuran


Forebyggelse skal ske allerede fra hesten bliver født.
Forsøg har vist at motion hos unge dyr er af afgørende betydning for vævenes egenskaber og ikke mindst holdbarhed. Specielt for sene- og ligamentvæv har det vist sig, at vævets sammensætning og styrke kun kan påvirkes hos det unge dyr, og at man derfor har mulighed for at mindske risikoen for skader, hvis man allerede fra starten af sørger for at ens føl får masser af motion. Forsøg med føl har vist, at føl som fik fri adgang til fold fik de bedste sener, mens føl i boksro og føl med boksro samt kort tids sprint arbejde 3 minutter om dagen, havde meget dårligere sener. Man mener at sener og gaffelbåndet først er fuldt udviklet når hesten er syv-otte år gammel.

Når hesten har afsluttet genoptræning efter skade og er i fuld ridning, er det også vigtigt at man gør alt hvad man kan, og tager sine forholdsregler for at forhindre at skaden skal genopstå.

En god trænings indeles i 4 faser
Alle træningssessioner skal bygges op således at man overanstrenger hesten mindst muligt og opdeler sin træning således at hestens krop er optimalt klar til opgaven. Opvarmning af hesten før arbejde er ekstremt vigtigt. Mindst 20 minutters opvarmning er essentielt for at være sikker på at musklerne, sener, ligamenter og knogler er varme og klar til at absorbere stød og være bedst muligt elastiske og støttende.

Efter opvarmningen kan man inddele sin faktiske træning i fire faser: Lav intensitet, høj intensitet, lettere opgaver og udstrækning. Man bør starte træningen med at få varmet hesten godt igennem inden man begynder på nye udfordringer for hesten.

Efter den høje intensitet er det godt at lave øvelser hesten kender, og til sidst at få den godt udstrukket ved at ride den lidt længere og dybere.

Til sidst er det vigtigt at trave hesten af og skridte godt af. Det er vigtigt at man variere øvelserne og hvis nogen øvelser er svære så max gentage 2-3 gange, hvis øvelsen ikke bliver bedre, så skal du ændre din taktik. Evt. indlægge volter eller pauser. Hvis man bliver ved med at gentage den samme øvelse om og om igen, gør det muskler, sener og ligamenter trætte og øger risikoen for skader.

Varier din træning
Det er vigtigt ikke at ride hesten for længe i den samme ramme og gangart, da dette også er med til at trætte hesten. Det er dog klart, at selve træningen af hesten er en fin balance gang, hvis man forlanger for lidt bliver der ingen udvikling, og hvis man forlanger for meget ødelægger man hesten.
Træningen skal sluttes så snart hesten er træt, uopmærksom eller begynder at snuble, og helst før.

Aktivering og motion gør hestens krop, muskler, knogler, sener og ligamenter stærkere og mere udholdende. Derfor er det vigtigt at hesten er i den rette kondition og opbygning til at kunne klare de ting vi forlanger af den i træningen. Når hesten er smidig, varm og opbygget korrekt absorbere den bedre stød op igennem kroppen og har ikke lige så stor risiko for skader og overbelastning. Samtidig er det vigtigt at hesten ikke er overvægtig da ekstra vægt giver en ekstra belastning på hele hestens krop.

Undgå hurtigt og hårdt arbejde på underlag som er tungt, hårdt eller ujævnt. Undgå også at bruge for stramme brandager og fjern altid udstyr efter træning.

Brug i stedet udstyr som hestens hud kan ånde i, og undgå bandager ved længerevarende arbejde eller hvis hesten skal lave hurtigt arbejde. Bandager øger varmen inde i benet i større grad end gamacher. Sørg for at køle benet efter hårdt arbejde.

Kend din hest
Det er vigtigt at du kender din hest og dens ben, hvis den en dag er meget modvillig i arbejdet eller dens ben er lidt hævet eller mere varm end normalt kan det være et faretegn! Mærk benet igennem efter hver træning for at tjekke tidlige tegn på varme eller hævelse.

Bunden spiller en central del i rollen af forebyggelse mod gaffelbåndsskader, og skal ofte være mere fast end man umiddelbart skulle regne med. Bunden må ikke være våd og glat, græsset på udendørsbaner må ikke være for langt og den må ikke være for dyb eller tung. En fleksibel men fast bund er det optimale. Flere undersøgelser har også vist, at det er ved bevægelse/ridning på glat og/eller uens underlag, at der sker flest efterfølgende skader på hestene.

Korrekt beskæring med passende intervaller er vigtigt i forebyggelsen. Det er også vigtigt at hoven er afbalanceret og at en evt. skoning er tilpasset korrekt, ellers kan dette i høj grad give ændring i hestens vægtplacering, stød absorbering, balance og gangartsafvikling som er en øget og skadende belastning for bl.a. gaffelbåndet.

Korrekt fodring
Mht. fodring er det vigtigt at hesten er i passende huld, da overvægtige heste, har større belastning på knogler, sener og ligamenter. Samtidig er det vigtigt at hesten er dækket ind med de forskellige vitaminer og mineraler. Alle vitaminer og mineraler har indvirkning på at hesten og at dens krop kan fungere optimalt og trives.

Specielt skal der dog af vitaminer nævnes: E-vitamin, ved mangel degenereres muskelvævet, K-vitamin som har betydning for blodets koaguleringsfaktor, Folinsyre, som har indvirkning på vækst og produktion af celler og C-vitamin som har stor betydning for syntese af de kollagene tråde.

Mineraler optræder i alle organismens væv og har stor betydning for vævsdannelsen. Af særligt vigtige mineraler skal dog nævnes:

Kalcium og Fosfor som har stor betydning for alt væv i hestens krop, og mangel på dette vil føre til knogle og vævs nedbrydning.

Magnesium som er en afgørende ion i blodet. Det former et essentielt element af intercellulære og intracellulære væsker.

Kobber som udgør en afgørende rolle som en bestanddel af de enzymer der syntetiseres af pigment og ved syntese og bevarelse af elastisk bindevæv samt Selen som i mangel kan føre til nedbrydning af muskler og væv.