Når hesten bliver halt og skal stå på boks i længere tid, oplever mange hesteejere, at den bliver urolig og frustreret. Vi har derfor spurgt, underviser i kommunikation og interaktion mellem hest og menneske, Ute Lehmann, hvilke mental-træningsøvelser, der kan aktivere hesten samt bringe den i ro.

 

– Det er meget vigtigt, at man begynder træningen, inden hesten bliver syg, så øvelserne ikke er nye for den. Heste kan nemlig meget let blive urolige og frustrerede over nye øvelser, og da meningen er, at hesten skal falde til ro, blive fokuseret og lytte, skal den kende øvelserne inden, forklarer hun.

 

Tekst: Sussi Hollensted
Fotograf: Clausardal.com – Fotos til denne artikel er taget i samarbejde med Helle Jakobsen fra Stald Østergaard ved Hedensted

 

Ute Lehmann fortæller, at for at forstå hestens frustration over at skulle stå på boks, skal man vide, at det ikke kun er en frustration over, ikke at måtte bruge sin krop fysisk.

– Heste er genetisk lavet til, at skulle bevæge sig og finde føde, og det giver dem stor mentalt stimulering. Især deres lugtesans bliver stimuleret, når de skal sortere i planter og græs. Derfor kan de godt blive meget frustrerede, når de udover ikke at måtte bevæge sig, som de plejer, heller ikke bliver mentalt stimuleret, fortæller hun.

 

Den første øvelse Ute Lehmann foreslår er, at man bringer hesten og sig selv helt i ro. Derfor skal man stå ved siden af heste og ingenting foretage sig.
– Man må ikke røre hesten, ikke strigle den. Ikke tale med den. Bare stå ved siden af den helt stille. Det kan heste rigtig godt kan lide, og det gør de meget med hinanden. Desværre har de med os mennesker ofte en forventning om, at der hele tiden skal ske noget, og det kan bringe dem i uro. Det er jo ikke fordi, man generelt ikke må røre sin hest, men man skal også kunne lade den være, understreger hun.

Ute Lehmann foreslår, at man i stedet mærker sine fødder i støvlerne for at få noget jordforbindelse og prøver, om man kan synkronisere sin vejrtrækning med hesten.

 

At stå ved siden af hesten og synkronisere vejrtrækning er ifølge Ute en rigtig god øvelse for hest og rytter når hesten står i boksro.

– Det kan lyde langhåret. Det er det ikke. Synkronisering af vejrtrækning er for heste en meget naturlig måde at være sammen på. Jo mere man øver dette med sin hest, jo mere vil den opsøge en for at blive bragt i ro. Det er rigtig gavnligt, også når man F.eks. er til stævne, hvor hesten kan være urolig, forklarer hun.

 

Når hesten kan bringes i ro, er det ifølge Ute Lehmann en god ide at lave stræk og rotationer med hestens ben.
– Har hesten en skade, som bevirker, at den ikke må lave rotationer og stræk, duer det selvfølgelig ikke. Jeg strækker benene og roterer dem i forskellige størrelse cirkler. Hesten skal være afslappet og rolig, så derfor skal man starte forsigtigt og langsomt strække benene mere og mere. Det er en øvelse, som udover at virke fysisk afspændende på hesten, også får dens nervesystem til at falde til ro, forklarer hun.

 

OBS:Før man kaster sig over rotationsøvelser, er det vigtigt at rådføre sig med egen dyrlæge. Ikke alle heste har fordel af at udføre denne øvelse. 

 

Når du udfører rotationer på hesten er det vigtigt at hesten ikke viser ubehag eller øger modstand. Start med små bevægelser.

 

Når hesten har vænnet sig til rotationerne vil den optimalt afslutte med at stå afspændt i hvileposition med det gymnastiserede ben.

 

Rotationerne udføres på alle fire ben.

 

Når hesten hviler på benet efter gymnastiseringen som på billedet her, er det et tegn på at den er afspændt.

 

Ute Lehmann forklarer endvidere, at øvelser, hvor hesten skal løfte og sænke benene, også kan være en god ide, når den skal stå på boks.
– Tap let med en pisk på hestens ben. Stop og ros den øjeblikkeligt, når den løfter benet. Når hesten kender øvelsen, kan man få den til at holde benet oppe i længere tid.
Husk at have masser af tålmodighed. Øvelsen handler om at få en positiv kommunikation med ens hest, så derfor er det vigtigt, at man er rolig og har masser af overskud, understreger hun.

 

 

I ridehuset bruger Ute Lehmann blandt andet bomme og kegler til at lave øvelser med hesten.
– Jeg lægger bomme ud i en slags labyrint, og går igennem med min hest iført grime og træktov. Det er vigtigt, at man går langsomt og kun tager et par skridt adgangen og derefter stopper. Opgaven er at gå igennem labyrinten uden at ramme bommene. Samtidig er det også vigtigt hele tiden at kunne bringe hesten i ro i labyrinten. Er hesten vant til øvelsen og vant til at skulle være rolig i øvelsen, vil den, selvom den har stået på boks et stykke tid, genkende øvelsen og falde til ro og koncentrere sig. Derefter kan man også gå slalom gennem kegler. Det er kun fantasien, der sætter grænser i forhold til opgaver, forklarer hun.

 

Når hesten føres igennem en labyrint af bomme, er det vigtigt at man med jævne mellemrum stopper hesten op, når hesten stopper skal den vente roligt og pænt, indtil du som rytter igen inviterer den til at følge med. På denne måde bevarer hesten fokus på opgaven.

Når du og hesten bevæger jer i slalom gennem kegler, skal det foregå som ved en slangegang. Det betyder at hesten skal ligeudrettes mellem hver bue. Hesten skal bevare halsen i vandret position.

 

Den sidste øvelser, som Ute lehmann anbefaler, kalder hun “elevator-øvelsen”. Her trænes hesten til at strække hovedet frem og ned.
– Denne øvelse bruger jeg på ridebanen, men starter med at øve den i boksen. Jeg lægger et lille tryk i træktovet nedad mod jorden. Når hesten tager hovedet lidt ned, så slipper jeg og roser den. På den måde kan man få hesten til at sænke sit hoved ned og slappe af i sin krop. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er en øvelse, der skal terpes. Hesten skal ikke sænke hovedet som om, den dukker sig ned. Det er en invitation til at slappe af. Ikke en ordre. Har man svært ved at få hesten til det, er det en god ide at gøre sine arme afslappede og tunge og igen synkronisere sin vejrtrækning med hesten. Hesten er som tidligere nævnt vant til at slappe af med andre og vil derfor bedre falde til ro, når dit kropssprog også udtrykker ro og afspændthed, slutter hun.

Målet med jordarbejde bør til enhver tid være harmoni og fokus. Selvom dit udgangspunkt for at begynde at praktisere jordarbejde er at din hest står skadet, vil du opleve at jordarbejde kan medvirke til et bedre samarbejde mellem dig og din hest og være et godt supplement til den varierede træning.