Test af Arion Sensor sytem i forbindelse med genoptræning

Tekst Helle Kristensen
Foto & Illustration: Clausardal.com

Det er ikke altid, at det er en fordel, at vi som ryttere rider rundt med telefonen tændt. MEN hvis telefonen er hooket sammen med en sensor, der registrerer hestens bevægelsesmønster, så kan det være en KÆMPE fordel. Både i den daglige træning, men bestemt også under et genoptræningsforløb.

Bestyrelsesmedlem, dyrlæge og ph.d. forsker i genoptræning af heste, Lise Charlotte Berg har tidligere brugt et fransk sensorsystem i forbindelse med et genoptræningsforløb. Det havde hun rigtigt gode erfaringer med, og vi har derfor kigget lidt nærmere på mulighederne ved brugen af et sensorsystem.

Vi har fået lov at låne et Arion Sensor system der er udviklet af NRK sensor systemer.
Formålet er at teste, om det giver rytteren en fordel at ride med en sensor under et genoptræningsforløb.

Dansk Rideforbund benytter sig allerede af det danskudviklede Arion Sensor system. Et system der er udviklet i samarbejde med Team Danmark.

Formålet med systemet, er at optimere på rytterens træning. Således at træningen kan følges, og rytteren kan danne sig et overblik over, hvor meget af tiden der arbejdes i trav, i galop og i skridt. Hvor er der plads til optimering og er der evt. nogle træningsvaner der er uhensigtsmæssige. Husker man som rytter at holde hvilepauser indimellem hvert træningspas osv.. Ligeledes holder systemet styr på om du rider lige meget på hver volte, eller om du har en præference, og dermed belaster hesten hårdere på én volte frem for en anden.

Hvilke muligheder giver systemet i forbindelse med genoptræning

Selvom du ikke er eliterytter, og måske er der endda lange udsigter til, at du og din hest er klar til stævnebanerne igen, ja så kan det måske stadig give adskillige træningsmæssige fordele at benytte sig af et sensorsystem.

Helt basalt så handler en god genoptræning om kontrol. Kontrol af hestens bevægelsesmønster samt kontrol af hestens motion. Dette kan et sensor sytem medvirke til.

Som rytter oplever man ofte at den ene volte tager den anden. Man mister overblikket over hvor længe, og hvor meget man har redet. Med et sensorsystem kan du “tracke” hestens bevægelse, og dermed være sikker på at du ikke arbejder mere i de forskellige gangarter, end genoptræningsplanen foreskriver.

Illustration-af-Volte

Et sensorsystem kan ikke alene måle hvor meget og hvor hurtigt du rider, men også om du og hesten træner lige meget på begge volter, eller om I har en præference. 

Som nævnt tidligere har vi fået lov at låne et sensor system af NRK. Det system er lige nu sendt op til vores nye bloghest og dens ejer.
Camilla og Miss Lulu er grundet en gaffelbåndsskade lige nu i et forløb med kontrolleret motion på blød bund. Det betyder, at Camilla 5 dage om ugen skal trække Miss Lulu rundt i ridehuset.

Ved at montere sensoren på Lulu mens Camilla trækker med hende, kan Camilla se om hun får trukket Lulu i den tid hun skal, samt om Lulu trækkes mere på den ene volte frem for den anden.

Ligeledes vil den behandlende dyrlæge også kunne se, om de instruktioner rytteren har fået er blevet fulgt, eller om man skal tage en snak om hvilke udfordringer rytteren møder, og hvorfor en periode med kontrolleret motion eller en udarbejdet genoptræningsplan ikke er blevet fulgt.

Genoptræning er en af de mest krævende discipliner du som rytter kan blive udsat for. Ikke fordi det kræver en stærk fysik eller en god kondi, men fordi det kræver en utrolig stor mængde disciplin og kontrol. Og lige præcis dette kan sensoren hjælpe dig med.
I den kommende tid vil vi derfor teste det danske system kontra det franske system.
Ligeledes vil vi i samarbejde med Camilla og Miss Lulu lave et indlæg, hvor brugen i praksis beskrives af en helt almindelig rytter.

Overordnet er ideen med brug af sensor i et genoptræningsforløb super god, og giver ikke alene rytteren en stor hjælp til at holde sig til planen, men også dyrlægerne mulighed for at følge op på den genoptræning der er udført. Dette kræver dog at systemet er nemt at gå til og er funktionelt i praksis. Og det er én af de ting vi vil kigge nærmere på når vi den næste måneds tid tester sensorsystemet fra Arion Sensor.