24 adfærdsmarkører der afslører smerte hos ridehesten med Sue Dyson

 

24 adfærdsmarkører kan afsløre smerte hos rideheste

Det kan være svært at afkode, hvorvidt en hest har ondt eller ej. Og særligt fordi heste er byttedyr, der fra naturens side er “kodet” til at skjule deres smerte, for ikke at blive et nemt bytte for rovdyr.

Dette er også forklaringen på, at mange heste går med en uopdaget halthed eller smerte i bevægeapparatet.

Men selvom hestene ikke altid udviser tegn på smerte ved at halte, så er der (heldigvis) andre måder vi kan afkode, hvorvidt en hest arbejder med smerte i kroppen. Nemlig ved at kende de 24 adfærdsmarkører der kendetegner, at en hest har ondt. Og det er emnet for det nyeste afsnit af vores podcast.

Sue Dyson beskriver i dette afsnit hvordan vi ved hjælp af adfærdsmarkører og god diagnostisering, kan sikre bedre hestevelfærd. Og hun løfter også sløret for, hvad hun mener er god hestevelfærd og hvordan vi skaber en god balance i ridesporten således at hestevelfærd og ridesport kan gå hånd i hånd.

De 24 adfærdsmarkører som Sue Dyson beskriver i podcasten er illustreret og beskrevet grundigt i denne guide, så du får et bedre grundlag for at vurdere, om din hest prøver at fortælle dig noget.

Link til pain ethogram finder du her: Ridden horse pain ethogram

 

Se filmen The 24 behaviours of the ridden horse in pain

 

KATEGORI: