Video: Har din hest smerter?

Måden hesten bevæger sig på, kan fortælle os meget om hestens fysiske velbefindede. Og derfor kan det også fra tid til anden være en god idé at bruge lidt tid på at sidde stille på folden og studere hestens måde at bevæge sig på. Ved at kigge på hesten og studere dens adfærd, når den slapper af, kan man nemlig ofte opdage om hesten har ondt, eller om den har gener i kroppen.
Selvom heste ikke taler samme sprog som os, så fortæller deres kropssprog dog ganske meget – Vi skal bare turde åbne op og lytte.

Herunder kan du se en video om, hvilke ændringer i hestens kropssprog der kan indikere at hesten har ondt. 

 

I den følgende tekst kan du læse om, hvordan hesten via sin holdning og bevægelse, afslører om den har smerter. Teksten er et udrag fra en længere artikel her på siden, med dyrlæge Karina Bech Gleerup. Du kan læse artiklen i dens fuld længde her. 

Hestens kropsholdning og bevægelse

De fleste ryttere er opmærksomme på, når deres hest er tydeligt halt. Der er dog et studie, der viste, at mange hesteejere ikke opdagede, at deres hest var forfangen, selvom forfangenhed anses som en af de mest smertefulde lidelser for vores heste. Så hvordan kan det nu være? Det kan skyldes, at halthed på to forben eller to bagben kan være meget sværere at erkende end halthed på ét ben, og forfangne heste er ofte halte på begge forben (eller endda alle fire ben). Så hvis hesten er halt på mere end ét ben, så er det meget sværere for ejerne at opdage at hesten er halt. Men det skyldes også, at hesteejere ikke altid er trænet godt nok i at se, hvordan heste normalt står på deres ben. Det er selvfølgelig vigtigt at kunne se på hestene i bevægelse og afgøre, om hesten er halt, men det er også vigtigt at lægge mærke til, hvordan hesten står på sine ben og holder sin hals og ryg (kropsholdning), når den står stille i stalden eller på folden. Man bør hver dag vurdere hestens kropsholdning. Man kan starte med at se på hesten overlinje, altså fra hoved til hale. Hvor er hovedet placeret? Heste med smerter placerer deres hoved lavere end normalt, og dermed bliver halsen også placeret lavere. Når man lader blikket løbe videre hen over hestens ryg fra lansemærke til halerod, skal man se en blød linje. Herefter ser man på hele hestens krop, ser den anspændt eller afslappet ud? Og til sidst ser man på hestens ben, er de placeret normalt? Heste står som regel med parallelle, lodrette ben, men det er helt normalt, at de hviler på det ene bagben, og de vil oftest foretrække et ben frem for det andet. Hvis hesten står med benene meget forskudt og altid til samme side, eller med forbenene eller bagbenene tydeligt placeret for langt fremme eller bagud i forhold til resten af kroppen, så kan det være fordi, den prøver at aflaste et smertefuldt område.

Man skal desuden være opmærksom på, at afvigende kropsholdninger og benstillinger ofte kun ses idet hesten ændrer stilling og altså ikke nødvendigvis, når den står helt stille. En hest med smerter vil også bevæge sig mindre, så hvis den går på fold vil man bemærke at dens aktivitetsniveau falder.

 

  • Er din hest begyndt at stå anderledes, hvile mere, hvile på det andet ben, bevæge sig mindre på folden? Hestens kropsholdning og bevægelsesmønstre afspejler, hvis den har smerter.

 

Læs hele artiklen med Karina Bech Gleerup her