Huldscore for heste – Er din hest for tyk?

Af dyrlæge Lise Charlotte Berg

 

Huldscore er en metode til at vurdere, hvor meget kropsfedt hesten har. Den bruges til at vurdere, om hesten er undervægtig, normal, eller overvægtig. Huldscore er et værdifuldt værktøj både for dyrlæger og hestefolk generelt. Hestens kropsvægt i kilo er mest vigtig, når vi skal dosere medicin. I dagligdagen er mængden af kropsfedt mere vigtig for hestens sundhed.

I 1983 skrev Dr. Don Henneke og kollegaer fra Texas i USA en artikel omkring heste og vægtvurdering. Det studie er basis for stort set alle huldvurderinger i heste. Hennekes scoringssystem er opdelt i 9 scorer, hvor 1 er sygeligt tynd og 9 er sygeligt overvægtig. 5 er normalt for de fleste heste. Følhopper må gerne ligge lidt højere, men ikke over 7 (på skalaen fra 1-9). Vi har også huldscore-systemer i de fleste andre dyrearter, da det er en nem og ret præcis måde at vurdere dyrene uden at det kræver specielt udstyr.

Huldscoren bestemmes ved at mærke på hesten på udvalgte punkter, hvor knoglerne er umiddelbart under huden, eller hvor vi ved at heste sætter fedtdepoter. I Hennekes system drejer det sig om:

 

  1. Nakkekammen
  2. Manken
  3. Ryggen
  4. Haleroden
  5. Bag skulderen
  6. Over ribbenene

 

Jeg synes, det også er godt at mærke på skulderbladene og hoftehjørnerne. Generelt skal knoglerne være nemme at mærke under huden med et let tryk. Det gælder for ribben, skulder, manke, og hoftehjørne. Fedtdepoter sætter sig især på nakkekammen, bag skulderbladet, langs ryggen, og lige over haleroden. Det er vigtigt at mærke alle punkterne igennem, da hestene godt kan være lidt ujævne i fordelingen af fedtvæv, og derfor mærker man alle punkterne, giver hvert punkt en score, og tager et gennemsnit. Husk at fedt på nakkekammen er ret stædigt, så selvom hesten har slanket sig på resten af kroppen, så kan den godt blive ved med at have en kraftig nakkekam.

Der findes nogle rigtig fine beskrivelser på nettet med både tekst, billeder og video – ’google’ Horse Body Condition Score og evt. også Henneke. Der er også to gratis apps udviklet af hhv. Glasgow University og Kentucky University, hvor man kan registrere sin hest og løbende indtaste huldvurderinger og på den måde følge sin hest.

Den nemmeste måde at komme i gang på er at træne på forskellige heste. Start med at finde nogle eksempler i stalden på heste, som er enten tydeligt slanke eller til den runde side, og mærk dem igennem. Når det er blevet nemt at mærke forskellen mellem punkterne på dem, der er tynde eller tykke, så gå i gang med de heste, som er midt i mellem.

Det er vigtigt at skelne mellem fedt og muskler. En hest kan godt virke tynd, men i virkeligheden være muskelfattig, eller hesten kan se muskuløs ud, men det er egentlig bare mest fedt. Derfor er det vigtigt at bruge huldscoresystemet og mærke på de rigtige steder på hesten, da punkterne er udvalgt, så de ikke bliver påvirket for meget af hestens muskelniveau. Det er ligeledes vigtigt at kunne skelne mellem om en hest er vommet eller overvægtig. En ’vommet’ hest vil kun være bred nede omkring bugen (maven), mens de andre punkter vil være normale eller endda tynde. En hest kan selvfølgelig også både være vommet og overvægtig samtidig.

 

LÆS OGSÅ: Den overvægtige hest har større risiko for skader