Kustosfonden

Tidslinje over udmeldinger fra DRF i sagen om Helgstrand

At skifte mening i takt med at omverdenen stiller flere og flere kritiske spørgsmål, er sjældent en særlig troværdig eller effektiv kommunikationsstrategi.

Ikke desto mindre ser det ud som om, at det er den strategi Dansk Rideforbund har anvendt i sagen om Andreas Helgstrand.

Og for mange er det derfor også oplagt at få den tanke, at Rideforbundet har forsøgt at holde hånden over Helgstrand.

For at synliggøre dette, har jeg her samlet et overblik over de forskellige udmeldinger og udtalelser Rideforbundet er kommet med gennem det seneste halve år. Det er ikke en komplet tidslinje, men det tegner alligevel et tydeligt billede af, at der er plads til forbedringer, når det handler om at sætte klare rammer for ridesporten i fremtiden.

 

Af Helle Kristensen

 

3. Juni

Andreas Helgstrands hest Jovian bliver ulovligt medicineret under DM. Hesten modtager Traumeel og Duphalyte i sin boks via sonde.

Efter sigende har Jovian en mild kolik, som kræver behandling. Jovian stilles dog til start dagen efter behandlingen med de omtalte produkter.

Andreas Helgstrand er tilsyneladende ikke selv bekendt med, at hans hest har haft kolik eller modtaget behandling, da han rider finale på den under DM.

 

Traumeel er et homøopatisk produkt der anvendes til behandling af muskel og ledsmerter. Jovian modtager 4 gange den anbefalede dosis af Traumeel.

Derudover modtager Jovian behandling med præparatet Duphalyte.

“Fun Fact” om Duphalyte: Det fremgår af produktbladet at Duphalyte skal tildeles intravenøst. (Hvilket betyder på almindeligt dansk, at det skal sprøjtes ind i blodåren på hesten for korrekt virkning.) Men ifølge den behandlende dyrlæge er Duphalyte givet til Jovian via sonde. 

Duphalyte anvendes desuden også i galopsporten, men her kræves en karensperiode på 96 timer, før en hest må deltage i løb, hvis den har modtaget Duphalyte.

 

5. Juni

DRF’s administration fremsender klageskema til DRF’s appeludvalg, på baggrund af indberetning fra DRF’s veterinærkonsulent Mette Uldahl. Klagen omhandler ulovlig medicinering af Jovian under DM.

 

23. Juni

Andreas Helgstrand politianmelder Tv2 efter at en muldvarp har optaget med skjult kamera hos Helgstrand Dressage.

 

Sidst i Juni bliver rideforbundet præsenteret for det skjulte optagelser. Herunder DRF’s Veterinærrkonsulent Mette Uldahl.

 

5. Juli

Mette Uldahl sender en rapport til rideforbundet, hvor hun beskriver de problemstillinger hun har set på de skjulte optagelser fra Helgstrand.

 

7. August

Det endelige dressurlandshold til EM udtages. Andreas Helgstrand er på holdet.

 

21. August

I forsøget på at stoppe Operation X udsendelser mødes Andreas Helgstrand og TV2 i retten i Aalborg.

Her beskriver TV2, at de skjulte optagelser indeholder samtaler om heste med sår og blod i munden, stribemærker fra overdreven brug af pisk, samt sporesår der dækkes med skosværte.

Andreas Helgstrand forholdt sig i retten ikke til hvad optagelserne viste, men udtalte at heste skal sættes på plads.

“Det er ligesom en hund der bider engang imellem. Man skal sætte hestene på plads. Ellers er det farlige store dyr. Men ingen er på min matrikel for at skade heste.”

https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/skjulte-optagelser-hos-helgstrand-afsloeret-dyremishandling-siger-eksperter/4523557?fbclid=IwAR3_Yc2U5KAqTvPUc8Ym-dkQYGi7FrEhnk1AmoWq8C8VKQQEJUIKMYeTXE8

 

4. September

Byretten i Aalborg afgør at de skjulte optagelser fra Operation X må vises. Denne dom ankes og sagen bringes herefter til landsretten.

 

7. September

Andreas Helgstrand deltager ved EM og er med til at vinde bronze for hold.

 

7. September

Jakob Ravnsbo medvirker i en artikel i BT. Jakob Ravnsbo udtaler i denne artikel, at optagelserne ikke var så voldsomme, som TV2 gav udtryk for i retten.
Det italesættes også, at man har givet Andreas Helgstrand en påtale som opfølgning på de skjulte optagelser.

Jakob Ravnsbo udtaler ligeledes i samme artikel at Veterinærkonsulent Mette Uldahl ikke mener, at der vises Rollkur på de skjulte optagelser. Han bliver ligelede spurgt om, hvorvidt de skjulte optagelser kan ændre på DRF’s opfattelse af Helgstrand som sportsudøver hvortil han svarer:
»Nej, jeg vil sige, hverken hvis han får medhold eller ej. Vi har jo set de her udsendelser og forholdt os til dem og været kritisk over for dem. Så for os er det ligegyldigt, om de bliver vist eller ej.«
Jakob Ravnsbo har også selv set de skjulte optagelser, men han mener ikke, at han er i stand til at udtale sig på et oplyst grundlag om, hvorvidt disse optagelser kompromiterer hestevelfærden.

 

19. September

DRFs Appeludvalg træffer afgørelse om at Andreas Helgstrand på bagkant skal diskvalificeres fra DM og fratages sin bronzemedalje fra DM, som følge af den ulovlige medicinering.

 

27. September

Kimi Nielsen stiller i et åbent brev spørgsmålstegn ved om Rideforbundet har handlet forsvarligt på sportens vegne, da man udtager Andreas Helgstrand til EM.

 

28. September

Uanvendelig eller Ridehest udgiver artiklen “Overskygger jagten på resultater og medaljer ordentligheden i dansk ridesport”.
I denne artikel beskrives forløbet med den ulovlige medicinering af Jovian, og veterinærkonsulent for dansk rideforbund Mette Uldahl beskriver grundigt, hvorfor medicinering af Jovian er i strid med rideforbundets retningslinjer.
Ligeledes præciserer Mette Uldahl, at hun ikke har deltaget i artiklen til BT, hvor Jakob Ravnsbo udtaler, at der ikke vises Rollkur-metoder på de skjulte optagelser.

Mette Uldahl svarer ligeledes direkte adspurgt, at der på de skjulte optagelser fra TV2 vises uacceptabel kompromitering af hestevelfærd, og at dette er beskrevet grundigt i den rapport hun har sendt til dansk rideforbund.
Også direktør for rideforbundet Morten Rodtwitt deltager i denne artikel. Han fastslår at det var etisk forsvarligt at udtage Andreas Helgstrand til EM, selvom rideforbundet havde kendskab til medicinsagen og optagelserne fra Operation X. Men han understreger også at der ikke er plads til yderligere brud på DRFs Code of Conduct.

 

29. September

Ulf Helgstrand tager orlov som bestyrelses formand for Dansk Rideforbund. Jakob Blicher Ravnsbo er fungerende formand.

 

29. September

På baggrund af Ulf Helgstrands orlov udgiver DR en artikel, hvor man beskriver sagen om den ulovlige medicinering af Jovian. DR Sporten vil gerne have Andreas Helgstrand til at deltage i et interview. Men han stiller ikke op til interview. Til gengæld sender han følgende svar til DR Sporten:
“Det er jo rigtigt ærgerligt for mig, at dyrlægen ikke trak slangen ud (af næsen, red.) og efterfølgende gav Jovian de omtalte præparater i en sprøjte i munden.”
På en landsdækkende nyhedsside fortæller Andreas Helgstrand altså, at det havde været OK at medicinere Jovian, hvis blot det var tildelt gennem sprøjte i munden. Det er det ikke! Det fremgår tydeligt af DRF’s reglement at heste ikke må tildeles væske i nogen form, som de ikke selv indtager.
Direktør Morten Rodwitt fra rideforbundet er bekendt med Andreas’ fejlagtige udtalelser til DR.
https://www.dr.dk/sporten/ridning/dansk-stjerne-bryder-tavsheden-efter-frataget-dm-medalje

 

3. Oktober

DRF udgiver en nyhed under overskriften “Jagten på medaljer og resultater, må ikke overskygge ordentligheden i dansk ridesport”.

Her beskrives det kort, hvordan rideforbundet arbejder, og hvilke muligheder man har for at sanktionere ryttere, der ikke overholder DRFs fællebestemmelser.

Det fremgår ligeledes at hestevelfærden vægtes højt hos rideforbundet og at formand Ulf Helgstrand i en række svære sager, har erklæret sig inhabil i tråd med bestyrelsens forretningsorden.

Af samme skriv fremgår følgende citat:
“DRF er – og skal være – den organisation i ridesporten, der går forrest i arbejdet med at sikre, at anvendelse af heste til ridesport foregår på en etisk forsvarlig måde med hestens velfærd i fokus. Vi har i mange år haft fokus på at sikre, at de bestemmelser og regler ridesporten bygger på, er veterinærfagligt forankrede og tidssvarende i forhold til omverdenens forventninger. Dette har Det Dyreetiske Råds udtalelse tidligere på året udfordret, hvilket vi i DRF har taget til os, og vi arbejder på at komme på forkant med omverdens forventninger til os.”

 

21. Oktober

Andreas Helgstrand deltager endnu engang i et interview med DR i forbindelse med hans deltagelse ved World Cup i Herning. Her fremgår det at Andreas Helgstrand stadig er uforstående over for at han er blevet frataget hans medalje ved DM. Han har nemlig ikke gjort noget andre ikke også gør.
– Det der med den medalje, er vi jo stadigvæk helt uforstående overfor. Vi har ikke gjort noget, som man, ifølge mine dyrlæger, ikke gør til alle mulige andre ridestævner, siger han.

Inddirekte siger Andreas Helgstrand altså til DR at det er lovligt at medicinere heste under konkurrence.
https://www.dr.dk/sporten/ridning/dansk-dressurstjerne-stiller-til-start-efter-frataget-medalje-og-familie-modvind-jeg

 

 

26. Oktober

Det kommer frem at Dennis Fisker ikke længere skal være landstræner. Tilsyneladende er der problemer med inhabilitet.
I nyheden på rideforbundets side fremgår følgende:
Dansk Ride Forbund vægter integritet og troværdighed højt – også når det gælder elitesport. Derfor har der i forbindelse med de sædvanlige kontraktfornyelser med landstrænere, været et ekstra fokus på at skærpe rammerne på udvalgte områder. De udvalgte områder gælder bl.a. handel med og formidling af heste til egne bruttogrupperyttere samt samarbejdsrelationer med disse ryttere og deres familier. Kontraktfornyelserne og justeringerne er ens for samtlige ansatte i stillingen som landstræner uanset disciplin.”

Tilsyneladende er det dog ikke et problem for Rideforbundet, at man udtager ryttere til landsholdet som forbundet selv driver forretning med. Eller at man samarbejder med personer der har familiær tilknytning til ladsholdsryttere.

Dansk Rideforbund driver nemlig anpartsselskabet World Cup Komplementar sammen med Dansk Varmblod og Helgstrand Event.

Direktør for Helgstrand Event er Lars Andreas Helgstrand – bedre kendt som Andreas Helgstrand. Bestyrelsesformand for anpartsselskabet Worls Cup Komplementar er Jakob Blicher Ravnsbo – Altså den fungerende formand for DRFs bestyrelse. Casper Cassøe der er gift med landsholdsrytter Carina Cassøe Krüth er direktør for dette sekskab.

https://cvrapi.dk/virksomhed/dk/world-cup-komplementar-aps/38722891

 

 

2. November

På baggrund af en henvendelse fra TV2s redaktør Ketil Alstrup kommer rideforbundet med endnu en udtalelse omkring de skjulte optagelser fra Vodskov.

Dette skyldes at Jakob Ravnsbos udtalelser til BT har givet anledning til misforståelser.

Til BT udtaler Jakob Ravnsbo nemlig, at Mette Uldahl ikke mener der er tale om Rollkur.
TV2 beder derfor Jakob Ravnsbo melde klart ud, om der er tale om Rollkur eller ej.
Det præciseres nu at Jakob Ravnsbo har misforstået Mette Uldahls veterinærfaglige rapport, og der er faktisk tale om Rollkur-metoder.
https://rideforbund.dk/nyheder-2023/november/drf-uddyber-svar-til-tv-2-i-forbindelse-med-skjulte-optagelser
De fremsendte spørgsmål fra TV2 og Jakob Ravnsbos fulde svar kan læses her.
https://rideforbund.dk/Files/Files/Filer%20til%20nyheder/Sp%C3%B8rgsm%C3%A5l%20og%20svar%20-%20JR%20og%20TV%202.pdf

 

17. November
TV2 får medhold fra Landsretten. Optagelserne fra Helgstrand må gerne vises, da der er tale om optagelser der har en væsentlig samfundsmæssig interesse.
Helgstrand forholder sig fortsat undrende til, at de skjulte optagelser må vises, men meddeler via Facebook at man lytter til den rejste kritik:
– Vi har set vores arbejde grundigt igennem og indført en lang række tiltag og forbedringspunkter for vores forretningsførelse, dyrevelfærd og vilkår for vores medarbejdere.
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-11-17-tv-2-faar-lov-til-at-bruge-skjulte-optagelser-fra-dressurcenter

 

22. November

Begge Operation X programmer bliver tilgængelige via TV2 Play.
Andreas Helgstrand er rystet og chokeret. Nu syntes han at det er super fint, at de her optagelser kommer frem. For det er jo den eneste måde, det her kan komme frem i lyset på, og han kan rette op på situationen.
Dansk rideforbund ændrer også holdning. Andreas Helgstrand udelukkes fra Landsholdet “indtil videre” og man stopper samarbejdet med Helgstrand Event.

På rideforbundets side formuleres følgende:

“DRF’s bestyrelse har forholdt sig til sagen på et bestyrelsesmøde onsdag kl. 17.00, efter at have set de to udsendelser på TV 2 Play. DRF’s bestyrelse tager på det kraftigste afstand fra den uacceptable ridning, træningsmetoder og behandling af hestene, udsendelserne tydeligt viser. Derfor står det nu klart, at Andreas Helgstrand, på baggrund af udsendelserne, ikke kan repræsentere DRF som bruttogruppe- og landsholdsrytter. Som bruttogruppe- og landsholdsrytter, er man bl.a. forpligtet til, jf. DRF’s sportsplan, at efterleve DRF’s Code of Conduct, retningslinjer for etisk korrekt anvendelse af heste til ridesport samt optræde som gode rollemodeller.”

Ligeledes opfordrer rideforbundet de ryttere der rider på de skjulte optagelser til at melde sig selv. Og det meldes ud at al samarbejde med Helgstrand Event stopper.

https://rideforbund.dk/nyheder-2023/november/pressemeddelelse-andreas-helgstrand-udelukkes-fra-bruttogruppe-og-landsholdsaktiviteter

 

25. November

BT stiller spørgsmål til Rideforbundet om hvorfor Andreas Helgstrand var udtaget til EM og også kunne ride World Cup i november, på trods af at rideforbundet havde kendskab til de skjulte optagelser. 

Morten Rodtwitt svarer hertil:

»Vi ser en række udvalgte klip, nogle af dem er også med i udsendelserne. Andreas Helgstrand er ikke rytter på nogle af klippene, hvilket de heller ikke viser i programmerne. Når vi ikke har Andreas som rytter og har ham som ejer af Helgstrand Dressage, så vurderer vi, at vores grundlag for ikke at udtage ham juridisk set ikke rigtig er til stede.«

https://www.bt.dk/oevrig-sport/midt-i-skandale-derfor-fik-helgstrand-lov-at-fortsaette-i-maanedsvis

 

29. November

Tv2 udgiver skjulte optagelser, hvor en hest medicineres ulovligt, af en person der ikke er uddannet dyrlæge.
Formand for  dyrlægeforeningen udtaler, at forløbet, hvor en ansat bedøver en hest, bærer præg af at være en almindelig procedure på Helgstrand Dressage. Hun udtaler at det virker relativt rutinepræget, og at optagelserne giver mistanke om, at det ikke er første gang den ansatte bedøver en hest.

Mette Uldahl understreger til Tv2, at det strider mod alle regler, og at den type medicin der bruges til bedøvelse af hesten, kun må håndteres af dyrlæger.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-11-28-skjulte-optagelser-afsloerer-hest-faa-ulovlig-bedoevelse-hos-helgstrand-dressage

 

30. november

Dansk rideforbund melder nu ud, at Andreas Helgstrands udelukkelse fra landsholdet som minimum er gældende frem til 31. december 2024.

De fremgår ligeledes at man har truffet beslutning om at opsige Helgstrand dressage som lærested for beriderelever.

Og sidst men ikke mindst har DRF’s bestyrelse også besluttet at indberette Andreas Helgstrand for forbundets disciplinærudvalg for overtrædelse af forbundets fælles bestemmelser samt retningslinjer for etisk korrekt anvendelse af heste til ridesport.

https://rideforbund.dk/nyheder-2023/november/ny-tv-2-optagelse-af-hest-der-bliver-medicineret-hos-helgstrand-dressage

 

30. november

Det fremgår at fødevareminister Jakob Jensen har indkaldt Dansk Rideforbund til en snak om træningsmetoder, samt en drøftelse om hvorvidt overtrækdelser af dyrevelfærdsloven kan håndhæves og sanktioneres hårdere.

https://www.dr.dk/sporten/seneste-sport/minister-indkalder-dansk-ride-forbund-til-moede-efter-tv2-dokumentar

 

KATEGORI: