Forfangenhed test af PPID EMS

Disse 5 ting skal du huske, når hesten er bedøvet

Vi nærmer os nytår, og i den forbindelse er der flere og flere hesteejere der vælger, at bedøve heste der er særligt paniske når nytåret skydes ind. Derfor har vi lavet denne liste over hvad du bør være opmærksom på, når hesten er bedøvet.

OBS: I Danmark er det ikke tilladt for dyrlæger at udlevere bedøvelse, som rytteren selv kan tildele hesten, medmindre hesten er i et genoptræningsforløb. Flere ryttere vælger derfor at købe bedøvelse via internettet. 

 

1: Hestens advarselsadfærd forsvinder

Bedøvede heste kan også sparke. Dette er måske det allervigtigste at huske, når du håndterer en hest der er bedøvet.
En hest sparker sjældent ud af det blå. Under normale forhold vil en hest advare gentagne gange, før den sparker, men når hesten er bedøvet, forsvinder dens advarselsadfærd, og hesten kan derfor finde på at sparke uden at have vist truende adfærd. Det er derfor vigtigt, at du er særligt forsigtig, når du omgås en hest der er bedøvet.

 

2: Fjern alt foder fra hesten

Heste der er påvirket af bedøvelse eller et beroligende præparat bør ikke have adgang til stråfoder og kraftfoder, før hesten igen virker frisk og klar. Dette skyldes at hesten der er påvirket, har en forhøjet risiko for at få spiserørsforstoppelse, da den påvirkede hest ofte ikke vil få tygget sit foder så grundigt som normalt.

Fjern alt hø fra hestens boks, indtil den ikke længere er påvirket af bedøvelsen. Heste, der spiser mens de er bedøvede, kan risikere at få spiserørsforstoppelse.

 

3:Vand

Heste der har været udsat for bedøvelse eller er påvirket af beroligende medicin skal have adgang til vand, og gerne i en spand, da dette er nemmere for hesten at drikke.

 

4:Hesten sveder/koldsveder

Det er normalt at kropstemperaturen på en hest ændrer sig når den er bedøvet. Nogle heste sveder mere end normalt, og er dette tilfældet, bør du fjerne eventuelle dækkener. Omvendt kan andre heste reagere ved at kropstemperaturen falder, og her kan det være en idé at give hesten et tyndt tæppe på.

 

5:Tilse hesten ofte

En hest der er bedøvet eller har fået tildelt beroligende medicin, bør være under opsyn. Derfor bør du ikke tildele din hest beroligende medicin, såfremt der ikke er opsyn med hestene. Det er i langt de fleste tilfælde helt ufarligt for heste at blive bedøvet, men du bør sikre, at der er nogen i stalden der med jævne mellemrum kan kigge til hesten og sikre sig at den har det godt.

KATEGORI: