Traumatisk forfangen – En opdatering på “bloghesten”

Traumatisk forfangen – Hvad betyder det egentlig?

I sidste måned skrev vi at “bloghesten” a.k.a Shadow var blevet forfangen. Slet ikke en typisk diagnose for en varmblodsvallak i vinterhalvåret. Shadow blev selfølgelig testet for både PPID og EMS – men begge dele slog negativt ud.
Læs mere på Langthesteliv.dk – Åbn siden her

Hans forfangenhed skyldtes istedet en dårlig kombination af MEGET tynde såler uden sko, og hårdtfrosne folde. Kombinationen af disse, resulterede i en diagnose der hed “traumatisk” forfangenhed.
– Ærligt – jeg vidste slet ikke at der var noget der hed det!
Nanna Luthersen har i et indlæg her på siden beskrevet de forskellige typer af forfangenhed.
Læs indlægget her

Symptomerne er de samme som på en hest der er blevet forfangen på den “almindelige” måde, altså via indtag af foder, men årsagen er en anden.

Reelt set har kombinationen af den meget tynde sål og de hårde folde betydet at Shadow har fået blodsamlinger under sine hove. Hvis vi skal sammenligne det med os mennesker, så svarer det til at vi skal gå med tømmerlus og blå mærker under vores fødder.

-Personligt vidste jeg ikke, at der var noget der hed traumatisk forfangen – og langt mindre hvad diagnosen reelt betød. Eller hvordan det behandles.

Men det korte af det lange er, at Shadow blev indlagt hos hans ynglingsdyrlæger i Nørhald. Han stod 3 uger i boksro hos dem, mens han blev smertebehandlet. Herefter kom han hjem til den uanvendelige stald i Tørring.

Under normale omstændigheder havde det nok ikke været nødvendigt at indlægge ham, men da vi stod midt i en flytning, fra Randers til Tørring, og jeg ikke selv kunne komme i stalden og varetage behandlingen og følge forløbet, var den bedste løsning for os at indlægge ham.

– Det har jeg ikke fortrudt.

Efter Shadow kom hjem, fik han ca. 14 dage mere i boksen.
Det har været vigtigt at han stod i en tør blød bund, uden for meget ammoniak, da udvikling af sur stråle ikke just ville forbedre hans i forvejen dårlige hovsituation.

Vi har på vores fold en “udeboks” i form af en lille 4×4 indhegning. Mange heste kan ikke rigtigt forlige sig med at stå alene i en stald, mens de andre er uden for deres synsvidde. Derfor kan en 4×4 “boks” på folden være medhjælpende til at en periode med boksro bliver knap så “stressende” for hesten.

Efter ca. 14 dage med yderligere boksro, blev Shadow kørt en tur op til hans faste smed Jack, der lagde et par fine sko med såler og gummiindlæg på hovene – Udstyret med Nike Air på hovene var “bloghesten” igen klar til at indtage sin “rigtige” fold.

Traumatisk forfangen (1 of 2)

Det irriterer mig til stadighed at jeg ikke havde videokamera med da Shadow blev lukket på fold igen, for ikke nok med at hesten tydeligt viste begejstring over at hovene “virkede”, så var det også den rene FEST at løbe rundt på folden og slå med måsen.

Efter aftale med dyrlægen er han GRADVIST blevet vænnet til at gå på fold igen. Det betyder at han startede med 1/2 time om dagen på den almindelige fold – og derefter fik lov at stå i sin “udeboks” igen. Udeboksen er ligesom indeboksen “udstyrret” med en blød bund, således at hovene får så lav en trykpåvirkning som muligt.

Gennem de følgende uger er han langsomt trappet op i foldtid – Så han i midten af april igen kan nyde fuld foldtid sammen med sin foldmakker “Crylle”.

Traumatisk forfangen (2 of 2)

***OBS***
Det indlæg du læser nu, er et blogindlæg. Det betyder at der ikke ligger evidensbaseret viden til grund for dette indlæg. Indlægget af skrevet af én af de tilknyttede bloggere – og her er altså tale om en personlig erfaring, og ikke en artikel der bygger på en faglig vurdering.
Såfremt du har en hest, der står med en skade, eller har mistanke om sygdom hos din hest, bør du altid kontakte egen dyrlæge, således at du får stillet en diagnose og et individuelt behandlingsforløb kan blive lagt.
[vc_custom_heading text=” Info om “Den uanvendelige stald“” font_container=”tag:h2|font_size:36|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”]

 

Den Uanvendelige “Demostald” ligger i Tørring, lidt Nord for Vejle.
De heste der står opstaldet her har alle én eller anden form for skade. Stalden er ejet af Helle Kristensen og Claus Ardal der sammen med Hestens Værn har startet Uanvendelig.dk op.
Stalden er ikke finansieret eller ejet af projektet, men af Helle og Claus.

Formålet med stalden er at belyse nogle af de problemstillinger rytterne kan opleve i forbindelse med et skadesforløb.

På sigt ønsker vi med Uanvendelig.dk at formidle opstaldningsmuligheder for heste der står med længevarende skader. Har du mulighed for at have en skadet hest og kan du tilbyde den gode foldfaciliteter samt ordentlige boksforhold, så hører vi gerne fra dig.

Kontakt os på info@uanvendelig.dk