køb af hest

Dyrlægens anbefaling: Hvad skal du se efter, når du skal købe hest


KØB AF HEST:
At købe hest er en stor beslutning, og vi ved alle, at hestehold kan være forbundet med mange bekymringer. Men ved at gribe hestekøbet korrekt an, kan du spare dig selv for mange unødvendige bekymringer.
Dyrlæge Lise Charlotte Berg giver her lidt tips og tricks til at træffe gode beslutninger, når du skal ud at købe hest.

 

Tekst: Lise Charlotte Berg – Foto: Clausardal.com

 

Hvad har køb af hest med holdbarhed at gøre? Som dyrlæge og behandler (og aktiv rytter/hesteejer) oplever jeg desværre med jævne mellemrum, at folk køber heste, hvor risikoen for problemer er stor eller der allerede er problemer, og hvor rådgivning eller lidt hjælp og assistance fra fagfolk kunne have forebygget mange af problemerne og dermed sikret bedre holdbarhed. Som almindelig hesteejer kan du ikke forventes at kunne lave en professionel vurdering. Vi har ikke rutine i at købe heste, så husk at bruge de fagfolk, der er trænede i at vurdere heste, så I ender med et godt og langvarigt partnerskab. Målet med hver handel må være at sælger og køber begge to er glade for forløbet og den endelige aftale, og at hesten får et godt liv med sin nye ejer. Når det går galt, så får sælger ofte skylden, men nogle gange kunne problemerne have været undgået, hvis køber havde været bedre forberedt og fået hjælp til processen.

 

Her er lidt tips og tricks til at prøve at træffe gode beslutninger, og til hvornår det er en god idé at tage fagfolk med på råd. Husk også at det er levende dyr, og derfor er der altid en risiko, uanset hvor velforberedt du prøver at være. Den vigtigste sætning: Lad være med at købe problemer.

 

Det kan også betale sig at læse hele SEGES ’Vejledning i køb og salg af heste’ (11 sider): https://www.landbrugsinfo.dk/heste/handelsforhold/sider/vejledning_kobogsalg.pdf

 

Kustosfonden

 

Realitets-tjek:

Det er en stor beslutning at købe hest. Du køber forhåbentlig din nye bedste ven, og det er meningen og drømmen, at I skal være sammen i mange år uden alt for mange problemer og sygeperioder. Men det er en stor økonomisk beslutning. Det er dyrt at købe hest, men det er endnu dyrere at have hest. Desværre er der ofte ret direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet, så det kan godt betale sig at prøve at spare lidt flere penge sammen til at købe for, da hesten vil koste det samme om måneden, uanset hvad den kostede at købe. En ridehest med opstald, foder, smed, dyrlæge, forsikring, undervisning, udstyr, mm. kan hurtigt komme op omkring 4-5.000,- om måneden og nogle gange mere, bl.a. afhængig af hvor du bor i landet. Og inden du siger at så dyr er din hest ikke, så husk at regne alle de små udgifter med, der hele tiden opstår. Ofte er de ’billige’ heste dem, der bliver dyrest i længden, da der næsten altid var en grund til, at de var billige fra starten. Det er ikke realistisk at finde en 9-årig veltrænet, LA-klar hest på 168 cm til 35.000,- uden fejl og mangler. Derfor kan det godt betale sig at vente et par måneder og lægge de sparede penge til side, og så have lidt mere at købe for. Samtidig er der også en del heste, som nok ikke helt er de penge værd, som sælger gerne vil have for dem. Sælger vil selvfølgelig gerne have så mange penge som muligt for hesten, så her er det vigtigt at snakke med fagfolk, som kan hjælpe med at vurdere, om prisen lyder rigtig. Vær realistisk omkring, hvad du kan forvente at få for de penge du har, og hvis du ikke ved hvad der er realistisk, så spørg en uafhængig fagperson.

 

Professionel hjælp fra starten

Mange af de ting vi skriver, at du skal kigge efter og lægge mærke til, er ikke altid nemme for den almene kommende hesteejer at vurdere. Derfor er det altid en rigtig god idé at tage en professionel hesteperson med på råd og med ud og kigge på hesten, hvis det er muligt. Den oplagte person er din faste underviser. Han/hun kender dig, og ved hvad du kan og vil og tør, og hvis personen har en træner, instruktør eller berideruddannelse eller tilsvarende, så har de også grunduddannelse i at vurdere mange af de ting, som vi kommer ind på længere nede. De behøver ikke at tage med ud til alle hestene på første besøg, men det vil være en rigtig god investering at få dem til at kigge med på hesteannoncerne, eller fortælle dig, hvad du helt præcis skal kigge efter. Professionelle hestefolk kan nemlig ’læse’ annoncerne på en helt anden måde. De ved hvad alle de fancy ord dækker over, og de kan allerede fra starten få sorteret rigtig mange heste fra, eller måske se noget spændende i en annonce, som du var gået forbi pga. et kedeligt billede eller ingen video. Hvis du så tager en god, ærlig hesteven/veninde med ud på første besøg og det går godt, så er det værd at betale din underviser for at tage med ud på andet besøg. Hvis det ikke er muligt, så aftal om I kan diskutere hesten baseret på video taget ved besøget, og sørg under alle omstændigheder for at tage en rutineret ærlig hesteperson med. Husk at kigge på flere heste, så du har noget at sammenligne med. Det kan godt være, at du ender med at købe den første hest du kiggede på, men det er sjældent. Vær tålmodig og tag den tid det tager at finde den rigtige hest, også selvom du savner stalden og hestelivet derhjemme.

rekreation for hesten

 

Køb af hest – Hvordan læser du en hesteannonce – og finder de rigtige heste at køre ud og kigge på?

Start med at beslutte dig til, hvad det er du gerne vil med din nye hest? Hvad skal den kunne? Hvor rutineret skal den være? Er der særlige forhold, du skal tage hensyn til? Alder, køn, størrelse, farve (burde ikke være vigtigt, men det er det for nogen), type? Skriv det ned og hold fast, selvom du pludselig ser en virkelig smuk, nuttet hest på nettet, som du bare MÅ eje, selvom den ikke opfylder nogen af de ting, du har skrevet på din liste. Hav en ærlig, hård hesteven/veninde med ind over, som sætter dig på plads, når du begynder at afvige fra din plan. Det giver ingen mening at betale ekstra for en kåret avlshoppe, hvis du alligevel ikke har planer om at avle, eller købe en unghest, hvis du gerne vil ride en masse undervisning og starte stævner med det samme og ikke har lyst eller tålmodighed til at vente. Eller en hest med meget temperament, hvis du selv bliver lidt hurtigt frustreret.

  • Alderstilsvarende uddannet? Der står rigtig tit i annoncerne, at hesten ikke er alderstilsvarende uddannet, men hvad betyder det? Hvor meget skal en hest kunne på et givet alderstrin? Nogle heste går grand prix som 8-årige! Det vigtigste her er ikke hvor meget hesten kan, men hvorfor den ikke kan det, som sælger åbenbart synes den burde kunne. Hvorfor har de ikke fået redet på den? Hvorfor har den stået stille? Hvornår blev den redet til? Har den været redet regelmæssigt? Manglende tid er den hyppigste forklaring, men prøv at spørge lidt mere. Har den været svær at tilride/ride? Har den stået med en skade? Eller har sælger helt reelt haft for mange heste og for lidt tid – men hvorfor har de så valgt at lade netop den her hest stå i stalden, mens de andre blev redet.
  • Stævneniveau? Hvad siger sælger, at hesten har gået? Husk altid at tjekke efter på DRF Go!, hvor alle resultater fra C-stævner og nu også D-stævner fremgår. Har den opnået de resultater, der oplyses? Hvor længe siden er det? Har der været nogle uforklarlige lange pauser i hestens stævneaktivitet? Er den aktiv nu her, dvs. er den i form) (for ellers skal du indregne en længere periode med at få hesten startet op igen). Hesten kan øvelser til LA? MB? Det er fint nok, men det kan måske bare betyde, at den for LA-niveau i dressur kan lave et anspring fra skridt og måske lidt sidebevægelser, og for MB betyder det at den måske kan lave et halvrent changement på en god dag. I spring er det samme historie bare med højder på springene hjemme i ridehuset under træning. Det betyder ikke, at den er klar til at starte stævner på det niveau, for så ville sælger have skrevet det anderledes.
  • Alder? Heste bliver typisk redet til som 3-4 årige, og ifølge forsikringsselskaberne begynder de at blive gamle omkring 16 år (lidt senere for ponyer). Selvom tanken om at købe en unghest og udvikle sig sammen er romantisk, så er urutineret hest + urutineret rytter aldrig en god idé. Rutineret hest + urutineret rytter = ok match. Urutineret hest + rutineret rytter = ok match. Rutineret hest + rutineret rytter = sikkert match. Hvornår er du en rutineret rytter? Det er der, din uddannede underviser er vigtig, for vi er ikke gode til at vurdere vores eget niveau. Så brug din underviser som hjælp.
  • Har været i professionel træning. Det betyder egentlig bare, at sælger har betalt en rytter for at ride hesten. Husk at spørge hvem hesten var i træning hos, hvornår, hvor længe og hvorfor.
  • Røntgenbilleder taget for xx antal år siden uden anmærkninger? Gamle røntgenbilleder kan være brugbare til sammenligning, hvis der bliver fundet anmærkninger på nye billeder, for at se hvor længe forandringerne har været der, og om de har ændret sig. Men at en hest havde fine røntgenbilleder for fire år siden betyder ikke noget nu. Nogle røntgenanmærkninger har større eller mindre betydning, så her er det godt at tage din egen dyrlæge og evt. også forsikringsselskab med på råd. Og husk at der næsten altid vil skulle tages nye billeder til handel og forsikring.
  • Avl? Betyder det noget, hvem hesten er efter? Eller hvis vi ikke ved noget om afstamningen? Vi ved at der er visse karaktertræk, der følger med visse racer, men derfor er der alligevel altid undtagelser. Der er også indenfor de enkelt racer nogle blodlinjer, som er kendte for forskellige egenskaber. Husk at du køber hesten og ikke dens papirer, men samtidig har den jo taget sine gener med fra familien, så avlen er stadig værd at holde øje med – ellers ville der ikke være nogen idé med avl. Også her er det rigtig klogt at alliere sig med en professionel eller erfaren hesteperson.
  • Salgsvideo. Der er heldigvis næsten altid videoer med i salgsannoncerne, så du kan se hesten i bevægelse og under rytter. Vær skarp og læg mærke til, hvordan videoen er klippet og sat sammen. Sælger har selvfølgelig prøvet at vise hesten så godt som muligt, men derfor kan de også have valgt nogle ting fra. Er alle tre gangarter vist til begge sider? Ser man hesten både på lige og buet spor til begge sider? Ser man alle de øvelser, der vises, til begge sider – sidebevægelser, anspring, changement, mm.? Har de lavet ’fake’ slow-motion for at få hestens gangarter til at se mere imponerende ud? Viser de overgangene? Jeg synes ofte at overgangene afslører allermest om hestens niveau, så hvis overgangene mellem og inden for gangarterne ikke er med i videoen, så kan du altid skrive til sælger og spørge efter mere video. Hvad med spring, hvis det er det hesten skal bruges til? Eller andre disciplinspecifikke ting? Slå lyden fra så du ikke bliver påvirket af den musik, som de har lagt på. Er der hvidt på benene? – så vil gangarterne se bedre ud, men det er helt fair fra sælgers side. Skridter den taktfast – firtaktet uden pas-tendens eller kort-lang og med god brug af ryggen? Traver den taktfast uden kort-lang? Er den i selvbæring? Hvor gammel er videoen? (kig evt. på vejret – er det en sommervideo og nu er det januar). Nærstudér videoerne og skriv evt. til sælger og spørg efter mere video, så du ikke kører forgæves på tværs af landet.
  • Hestens bygning. Både på billeder og video kan du prøve at vurdere, om hesten er sat nogenlunde harmonisk sammen, eller om der er problemområder. Professionelle sælgere sørger for at stille hesten korrekt op på billederne, så du kan se hele hesten tydeligt fra siden, men de sørger selvfølgelig også for at vise hesten bedst muligt. Tjek at billedet ikke er taget en lille smule skævt, så det er mindre tydeligt, hvis hesten f.eks. er højere bagtil. Heste der er overbygget bagtil vil få svært ved at komme op fortil i dressuren. Er den meget smalt stillet (lille afstand mellem forbenene og/eller bagbenene)? Har den et fornuftigt sadelleje? Markeret manke? God overlinje? Er den kraftigt overvægtig med alle de følgeproblemer det kan have? Har den forventet mængde muskler? Har den en overudviklet underhals? For stejle skuldre? For rette haser? For bløde koder? Uens hove? Skæve ben? osv. osv. Der er rigtig mange ting at kigge på, og de vil have betydning både for hestens brug og holdbarhed.

 

Ved besøget:

  • Sørg for at se hesten i sit naturlige miljø først. Det vil sige gerne ude på folden sammen med sine foldmakkere, så I kan observere interaktionen med andre heste, og se hvordan den opfører sig ved indtagning. Hvis det ikke er muligt, så skal den som minimum stadig stå på staldgangen uden udstyr på, når I kommer. Det er aldrig en god idé at tage ud og se en hest, som er fuldt opvarmet, når I kommer, selvom det går hurtigere på den måde. Så hellere se færre heste pr. dag.
  • Kig og mærk hesten grundigt igennem. Må du røre ved den? Er der tydelige skavanker, skævheder, buler, slidmærker, vorter, sarkoider, mm.? Må du trykke den i sadellejet? Må du røre den i hovedet og nakken og evt. åbne munden på den? Hvordan står den på sine ben? Hvordan ser overlinjen ud? Mærk hele kroppen og alle fire ben grundigt igennem, også selvom sælger måske begynder at trippe lidt. Kig på alle de ting, som også blev nævnt ovenfor omkring hestens bygning. Du må ikke lade dig presse af situationen. Det er virkelig vigtigt at være grundig også selvom det betyder, at besøget måske tager lidt længere tid. Det er derfor, det er godt at tage en fagperson med, som er meget hurtigere til at vurdere alle de ting, mens du snakker med sælger og finder ud af, om du overhovedet kan lide hesten.
  • Hovene! Hvordan ser hovene ud? Er hovene i balance? Er de ens mellem højre og venstre? Er hesten passet med smed? Hvis ikke så kan det have udsat hesten for unødigt ekstra slid og belastning. Har den almindelige eller specielle sko på? Hvis ja til specielle sko, så spørg hvorfor, og tjek evt. med en fagperson, om det er noget du skal være bekymret over. Har den sur stråle? Har den sko på, og vil du gerne have den til at være barfodet (det er ikke alle heste, der kan lægges om uden en lang tilvænning eller måske aldrig), eller omvendt?
  • Adfærd. Opfører hesten sig normalt? Bliver der taget særlige hensyn, eller er det ukompliceret? Går den med standard eller specielt udstyr? Hvorfor?
  • Opvarmning og ridning. Opfører hesten sig normalt? Bliver der taget særlige hensyn, eller er det ukompliceret? Hvordan er den med andre heste? Kan den være alene? Kan I ride udenfor, eller insisterer sælger på at I skal være i ridehuset, selvom det er høj sol og 25 grader (=advarselslampe)? Kan den rides væk fra stalden? Er den redet nogenlunde korrekt, eller vil der været meget arbejde med at få den til at arbejde rigtigt gennem sin krop? Er den rentgående – med og uden rytter?
  • Afsadling og evt. afvaskning. Opfører den sig normalt? Står den stille? Bliver der taget særlige hensyn, eller er det ukompliceret? Vil den gå ind på vaskepladsen?

Tag de profesionelle med på råd når du skal købe hest. De har et meget bedre fundament for at vurdere hestens almene fysik. Er hesten eksempelvis egnet til det formål, du ønsker at bruge den? Hvis hesten går med specialsko, er det også vigtigt, at du får begrundelsen for valget af disse sko.

 

Efter besøget:

  • Lav klare aftaler med sælger omkring den videre plan. Snak med din underviser og evt. andre fagpersoner. Nogle heste bliver handlet hurtigt, så det er en god idé at have lavet nogle aftaler klar på forhånd, så du kan træffe din beslutning på et gennemtænkt grundlag, også selvom det måske skal gå lidt stærkt. Hvis sælger presser hårdt på, så brug din professionelle fagperson som hjælp, så I kan vurdere om det er fordi det er en rigtig god hest, som mange andre gerne vil købe, og du derfor skal beslutte dig hurtigt, eller sælger bare gerne vil have handlen hurtigt på plads.
  • Handelsundersøgelse. Skal ALTID foretages og ALTID af en dyrlæge, som du selv har valgt – helst som primært arbejder med heste. Hvis du ikke kender nogen dyrlæger i området, hvor hesten står, så spørg din egen faste dyrlæge derhjemme, hvem de vil anbefale. Selvom vi er en del hestedyrlæger i Danmark, så kender vi hinanden og kan hurtigt give dig nogle anbefalinger. Købers dyrlæge er aldrig en god idé, da der kan opstå nogle interessekonflikter, som man lige så godt kan undgå. Så selv om det er nemt at få sælger til at arrangere handelsundersøgelsen, så er det aldrig en god idé.
    Brug evt. en af standardaftalerne om handelsundersøgelse, der ligger på nettet. Så får I taget stilling til alle de vigtigste punkter om, hvem der skal betale for hvad, og I får det på skrift og med underskrifter. En hyppig løsning er at køber betaler, hvis hesten bliver godkendt (også selvom køber vælger ikke at købe), mens sælger betaler, hvis hesten ikke bliver godkendt, men der kan være andre variationer. Lad være med at være for flink. Du kan hurtigt blive fattig, hvis du ender med at betale for handelsundersøgelser på flere heste, som du ikke ender med at købe.
  • Købskontrakt Brug igen en af de gratis versioner på nettet bl.a. hos SEGES, eller kontakt din advokat, hvis du har sådan en. Der er også en række danske advokater, som har specialiseret sig i hestesager.
Forfangenhed test af PPID EMS

Det kan også være en god idé, at få trukket en blodprøve på hesten, når den er i handelsundersøgelse. Hermed kan man ved behov udelukke, at hesten har fået beroligende eller smertestillende før undersøgelsen. Blodprøven kan opbevares hos dyrlægen, og kan medvirke til at give tryghed for både køber og sælger.

 

Køb af hest – Ekstra udgifter ud over købssummen, som det vil være klogt at have med i dit hestebudget:

Inden købet:

  • Køreture landet rundt og evt. over et par broer.
  • Møde med din underviser inden du begynder at kigge på annoncer, så du ved hvad du skal kigge efter.
  • Din underviser med ud og prøve hesten – i hvert fald ved 2. besøg.
  • Hvis der er gamle røntgenbilleder evt. med anmærkninger, så kan det godt betale sig at få din dyrlæge til at kigge billederne igennem, inden du kører på tværs af landet for at prøve hesten. Du kan også sende billederne til dit forsikringsselskab og høre, om de vil være villige til at forsikre hesten (det koster ikke noget).

Under købet

  • Skal der tages nye røntgenbilleder eller laves andre undersøgelser, inden du vil overveje at købe, og hvem skal i givet fald betale?
  • Handelsundersøgelse + evt. røntgen mm.
    Hvor meget røntgen har I aftalt? Husk at det er i sælgers interesse at få taget mange billeder, men det vil være dig der kommer til at betale for dem, hvis hesten bliver godkendt i handelsundersøgelsen. Rådfør dig med din egen dyrlæge og/eller underviser.
    Vil det være relevant at få taget en blodprøve til evt. senere kontrol for beroligende stoffer?
  • advokat, hvis det er en dyr hest, eller hvis du er lidt utryg ved sælger, men meget gerne vil have hesten. Ellers er der gratis udkast til handelskontrakter på nettet, som I kan udfylde, og som tager højde for de fleste vigtige punkter.

Efter købet

  • Transport af hesten hjem til stalden.
  • Ejerskifte af hesten hos SEGES.
  • Vaccination.
  • Chipmærkning.
  • Udtag fra konsum, hvis det er et krav fra dit opstaldningssted – kræver dyrlægebesøg og efterfølgende registrering ved SEGES.
  • Sadeltilpasning – eller køb hestens sadel med, hvis den virker og sælger kan overtales. Det kan forebygge en del startproblemer.
  • Tjek af tænder.
  • Nyt udstyr hvis det gamle ikke kan genbruges – det kan hurtigt blive dyrt i dækkener, bid, trense, gamacher mm. Køb evt. med fra sælger, hvis det er muligt.

 

 

Projektheste

Undgå projektheste! DU SKAL IKKE UD OG REDDE EN HEST – du skal ud og finde en ukompliceret sød rar hest, som du kan ride på, og som ikke kommer til at koste dig en masse bekymringer og en formue i dyrlægeregninger og professionel hjælp. Det kan sagtens være at projekthestene er heste, som med korrekt træning, management, foder og kærlighed kan blive rettet op, men det er et job for professionelle hestefolk og ikke for almindelige hesteejere. Lad være med at købe problemer! Hvis hesten er for billig, så er der en grund til det.

 

Sidst men ikke mindst… God fornøjelse med din søgen efter din nye bedste ven! Og husk at oveni alle de kloge beslutninger ovenfor, så er god kemi mellem dig og din nye hest super vigtig! Selv de bedste ryttere i verden foretrækker at ride på heste, som de har god kemi med. Vær velforberedt og giv dig selv god tid til at kigge, så du er klar, når du møder den helt rigtige hest, hvor både fornuften og kemien passer!