Styrk hestens holdbarhed gennem træning

 

Hvis du ønsker at lytte til denne artikel, mens du er på farten, så klik på linket ovenfor, så får du oven i købet ordene direkte fra hestens mund. 

 

De fleste ryttere ønsker, at deres heste skal leve et langt, sundt og godt hesteliv uden skader og sygdomme. Men hvordan giver vi egentlig vores heste de bedste forudsætninger for dette i praksis? 

 

Tekst: Helle Kristensen

 

På daglig basis bliver vi ryttere bombarderet med gode råd og forslag til alverdens udstyr og fodertilskud, der mere eller mindre direkte lover os sunde og velfungerende heste. 

Og det kan være fristende at købe lidt ekstra wellness og udstyr, der måske kan påvirke hestens sundhed positivt, når man gerne vil passe på sin hest. Men virker det? Og er det egentlig med til at øge holdbarheden hos vores heste?

 

Denne udfordring og mange andre italesatte berider Bjarne Nielsen, dyrlæge og international dressurdommer Hans Christian Matthiesen og dyrlæge Lise Charlotte Berg under en paneldebat ved dette års Hest & Rytter.
Paneldebatten varede ca. 50 minutter, og du kan se den i sin fulde længde via Zibrasports platform.  TRYK HER FOR AT SE HELE PANELDEBATTEN

 

I denne artikel har vi samlet nogle af debattens highlights, og forhåbentlig kan dette give dig inspiration til, hvordan du øger chancerne for, at din hest får et langt og sundt hesteliv uden alt for mange besøg hos dyrlægen. 

Berider Bjarne Nielsen, dyrlæge Lise Charlotte Berg samt dressurdommer og dyrlæge Hans Christian Matthiesen satte under Hest & Rytter 2022 fokus på hestens holdbarhed, og hvordan vi styrker hesten med korrekt træning.

 

Holdbarhed er et langt sejt træk

Lad os gå lige til sagen og starte med det allervigtigste. Du kan ikke købe dig til en holdbar hest. En holdbar hest er noget du får via korrekt management og træning. For det gælder for heste præcis som hos os mennesker, at der ikke findes nogle smutveje til en sund og velfungerende krop.

 

Dyrlæge og dressurdommer Hans Christian Matthiessen sagde indledningsvist følgende: 

– Vi vil allesammen gerne have, at vores heste bliver 30 år, men det skal jo helst være uden sygdom. Jeg tænker ofte at det store issue jo ikke ligger i at gøre hesten rask, men at holde den rask. Som rytter kan man i dag købe sig til rigtigt meget aflad – og det kan være fristende at købe sig til lidt lette løsninger, når hverdagen presser på, og tiden bliver knap, men uagtet hvor mange tilskud du investerer i, kan du ikke købe dig til en sund og holdbar hest. Derimod er god gedigen træning og en overordnet plan med dit hestehold, det vigtigste for hestens holdbarhed. 

 

Hans Christian Matthiesen understreger, at det er vigtigt at man kigger på helheden i sit hestehold.

Der skal være en plan med det man gør. Og det gælder faktisk for alt – lige fra fodring og opstaldning af hesten, til måden hesten trænes på.

Holdbarhed hos heste handler om meget mere end ridning – Og overordnet skal der være en plan med alt hvad man gør – Lige fra fodring og opstaldning af hesten til den måde man træner hesten på.

 

Heste skal trænes sunde

Holdbarhed handler altså ikke blot om enkelte tiltag, men er helt grundlæggende et spørgsmål om korrekt management af hesten. 

Og her spiller træningen af hesten en særdeles vigtig rolle, hvilket berider Bjarne Nielsen efterfølgende satte ord på:

– En god ting, når vi taler om træning af heste, er at starte forholdsvis tidligt med hestene på en klog måde. Den tilgang har givet rigtigt meget til rigtigt mange heste. Det er faktisk lidt for heste, som det er for os mennesker, at hvis vi leve længe, så må vi leve sundt og røre os. Og det er vores ansvar, når vi holder heste at sikre dette. Det gælder når vi sidder i sadlen, men også for alle de andre valg, som vi træffer for vores heste.

 

Den garvede berider ser desuden gerne, at ridehestene også kommer ud på fold, og meget gerne på andet og mere end en lille sandfold, da et godt foldophold vil bidrage til hestens mentale velbefindende. 

Men helt grundlæggende mener Bjarne Nielsen, at det er arbejdet og den daglige træning, der skal skabe et stærkt fundament for, at vores heste forbliver sunde og raske:

– Jo mere muskulatur vi kan få bygget på hesten de rigtige steder, desto bedre er det for hestens holdbarhed på den lange bane. 

 

For Bjarne Nielsen er det vigtigt, at heste også får et godt foldophold, da han påpeger, at det er med til at holde heste glade og tilpasse.

 

Vi skal have mere fokus på styrke 

At hesten skal have muskulatur og styrkes via ridningen, var også et vigtigt argument for dyrlæge Lise Charlotte Berg, der arbejder som forsker på KU, og sideløbende også er praktiserende dyrlæge og kiropraktor.

 

Lise Charlotte Berg oplever i sit arbejde, at manglende muskulatur potentielt kan skabe store problemer for den moderne ridehest.

– Jeg oplever, at heste, i større grad end tidligere, er smidige fra naturens side. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at de er grænsende til hybermobile. Og det gælder ikke bare for varmblodshestene, det er også en udfordring for islændere, haflingere og mange andre af de mere robuste racer. Derfor er det enormt vigtigt, at vi bliver bevidste om at styrke disse heste i deres muskulatur, lyder det fra Lise Charlotte Berg. 

 

Hun oplever, at mange ryttere ikke har den nødvendige forståelse for, hvorfor muskulaturen er så vigtig for hesten. Og hun mener desuden, at vi skal have mere mere fokus på, at styrke hestens muskulatur allerede i en tidlig alder. 

– Vi skal i en tidlig alder være opmærksomme på at vi får dem bygget langsomt op. Det skal ikke være noget voldsomt, og det skal være uden pres, men det er vigtigt, at de unge heste bliver bygget gradvist op. De skal ikke bare overlades til sig selv i fire år, og så først sættes i gang, når de skal have sadel på. Det er unfair over for deres krop. 

 

Din hest bliver ikke sund af foder

Et reelt problem for det moderne hestehold, og måske i særdeleshed for dressurheste er, at vi fodrer vores heste alt for hårdt. Og det betyder at mange heste er blevet for fede. Og overvægt skaber et problem for hestens holdbarhed.  

 

Hans Christian Matthiesen påpeger, at vi som ryttere skal have mindre fokus på at booste hestens sundhed via foder og tilskud. I stedet skal vi fokusere mere på at træne vores heste sunde. Hestene skal være stærke i deres core, og de skal lave afvekslende arbejde, hvor de får trænet forskellige muskelgrupper og forbedret deres kondition.

– Jeg mener, at det er misforstået godhed, når man fodrer hesten med alverdens tilskudsfoder, frem for at fokusere på det vigtigste; nemlig træningen. Det er virkeligt vigtigt, at man som rytter har en plan for det man laver. Mange ryttere tror, at deres heste skal fodres til energi og styrke. Men når hesten ikke laver noget, så behøver den heller ikke en masse foder. Jeg tror faktisk mange ryttere, ville blive overrasket over, hvor meget en hest skal arbejde, før den får pulsen op. 

 

Bjarne Nielsen tilføjer til dette, at hvis hesten virker træt og uoplagt, så er det ikke nødvendigvis et udtryk for at dem mangler energi fra foder. For man kan ikke pylre en hest så den bliver stærk. Hvis hesten virker træt, kan det også være et udtryk for, at den er i dårlig form, og dette er man nødt til at komme ud over ved at styrke hesten gennem korrekt træning: 

– Heste skal ikke have fri hver anden dag, fordi man syntes den virker træt. Hvis hesten virker træt, når man har redet den, så er det måske fordi den er i dårlig kondition, og dette løser man kun ved gradvist at øge træningen, så hesten kommer i bedre form. I virkeligheden er det jo utroligt hvad en hest kan holde til at bestille, hvis bare vi forstår at gøre det rigtigt, understreger den garvede berider. 

 

Læs også: Den overvægtige hest, har større risiko for skader

Selvom det kan være nødvendigt at tildele heste ekstra energi gennem foderet, så er det vigtigt at understrege, at selv det bedste foder ikke kan give din hest bedre kondition eller mere styrke. Det sker gennem korrekt træning.

 

Hvor meget og hvordan skal hesten trænes?

Helt præcist hvor meget en hest skal rides er individuelt. Men en god tommelfingerregel er, at hesten bør rides 4-5 gange om ugen. Og når den rides, er det vigtigt, at man har fokus på at træne varieret

Varieret træning er ikke nødvendigvis lig med at dressurhesten skal ud og springe terrænspring, men det er vigtigt, at man planlægger sin træning, så man træner forskellige muskelgrupper i hestens krop. Og så er det ligeledes vigtigt, at hesten ikke altid trænes i de samme omgivelser. 

Derudover kan det være en god ide at sørge for, at hesten bliver aktiveret, de dage hvor den ikke rides. Man kan gå en tur med hesten, longere den eller sætte den på skridtbånd, så den stadig får bevæget kroppen.

 

Hans Christian Matthiessen mener også, at det er en god ide at tage hesten med ud at træne på andre baner, i nye omgivelser, eller i skoven, så hesten også bliver mentalt styrket og vænner sig til at arbejde i andre omgivelser.

– Vi kan udfordre dem nok så tosset i vante omgivelser, men at tage hesten med ud til nye steder og få dem overtalt til noget, de ikke syntes er sjovt, det er også med til at styrke hesten. Og at styrke hesten mentalt er faktisk lige så vigtigt, som det er at styrke den fysisk, lyder det fra Hans Christian Matthiessen. 

Og så er det vigtigt at hesten får pulsen op. Ikke med øvelser i ridehuset, men derimod med god galoptræning. Hesten skal ud at galopere og gerne så den bliver træt. For god galoptræning er med til at forbedre hestens kondition.

Ifølge Hans Christian Matthiesen er det vigtigt, at man tager hesten med ud i nye og fremmede omgivelser, således at træningen ikke bare er med til at opbygge hestens fysisk men også er med til at styrke hestens mentale overskud.

 

Brug penge på en dygtig træner

Dyrlæge Lise Charlotte Berg fremhæver vigtigheden af, at man allierer sig med en dygtig træner. For en dygtig træner kan ikke alene hjælpe med styrke hesten gennem ridningen, en dygtig træner kan også medvirke til, at du udvikler dig som rytter, og at du bliver bedre til at træne din hest varieret. 

– Der er ingen der forventer, at man som helt almindelig rytter, ved hvordan man styrker hesten gennem varieret arbejde og får trænet de forskellige muskelgrupper, og det er derfor, at det er så vigtigt, at vi har dygtige undervisere, der kan hjælpe os med at lave en træningsplan for vores hest. Vi har allesammen brug for én på jorden, der kan se de svage punkter og bygge styrke på de rigtige steder, lyder det fra Lise Charlotte Berg.

 

Bjarne Nielsen uddyber:

– Jeg er enig i, at det vil være klogt at investere nogen penge og noget tid på sin træning, frem for at købe det sidste nye skrig af udstyr, som jo i mange tilfælde er fuldstændigt unødvendigt. Det er derimod svært at klare sig uden en dygtig træner, der vil involvere sig i hesten og rytteren og også påtage sig det ansvar der følger med, når man er træner. Han understreger derfor, at undervisning er det forkerte sted at spare, hvis man ønsker en stærk og sund hest: 

-Det er nemt at købe en hest og sætte sig op at ride, men man er nødt til at lære at læse sin hest og mærke sin hest, hvis man vil udvikle sig. Og her er det godt at få hjælp af en underviser. Ridning er svært, og derfor er det også så vigtigt, at man som rytter får hjælp fra en træner med erfaring. 

En dygtig træner er uundværlig, hvis man ønsker en stærk, sund og holdbar hest. Foto: Privat – Stutteri Lajgården

 

 

Læg en plan for din træning

Korrekt træning, korrekt fodring, og god undervisning. Alt dette er med til at sikre os, at vi får sunde og holdbare heste. Men det allervigtigste er nok i virkeligheden, at vi også som ryttere formår at sætte det hele i system. Og her kommer vi så tilbage til dét Hans Christian Matthiessen italesatte indledningsvist: Vi skal kigge på helheden og lægge en plan for vores træning og vores hestehold med udgangspunkt i det, vi ønsker at lave med vores heste. 

Og det gælder uanset om ambitionerne er konkurrenceridning eller om du blot ønsker dig hyggelige rideture med veninderne. 

 

– Hvis man har hest med det formål at man gerne vil ud at starte nogle stævner og dygtiggøre sig på konkurrencebanen, så er det nødvendigt, at den træning man byder hesten er med til at styrke hesten og klargøre den både mentalt og fysisk til arbejdet. Og det samme gælder faktisk, hvis du ikke ønsker at ride stævne, men blot holder hest, fordi du kan lide at ride og ønsker nogle gode og afslappede ture i skoven eller langs stranden med veninderne. Hesten skal være klar på opgaven. Både fysisk og mentalt. Derfor er det også så vigtigt med afvekslende træning, der ikke bare styrker hesten, men også sikrer, at den er glad og tilpas, fortæller Hans Christian Matthiessen og forklarer, at der ikke findes en fast formel for, hvordan man styrker hesten gennem træningen:

 

– Der er desværre ikke noget system, der passer til alle heste, de er altså bare forskellige. Og man er nødt til at tage udgangspunkt i det, der fungerer for den enkelte hest – og også hvad der kan lade sig gøre i praksis. For det kan være virkeligt svært, at få det hele til at gå op i en højere enhed, når man skal jonglere mellem arbejde og familieliv. 

 

Lise Charlotte Berg tilføjer at en overordnet plan med hesteholdet ikke skal forveksles med, at alt kører efter bogen, og man har den helt store forkromede plan. For det gælder for de fleste ryttere og hesteejere, at man altid vil skulle forholde sig til begrænsninger: 

– Det er så vigtigt, at man tager sin træner, sin dyrlæge og de andre fagpersoner man har tilknyttet sin hest med på råd, og laver en plan for det man gerne vil opnå. For der er altid begrænsninger, som man er nødt til at tage højde for. Vi møder begrænsninger hele tiden. Skiftende arbejdstider hos rytteren, begrænsninger hos opstaldningsstedet, udfordringer i hestens fysik, gamle skader osv., og det er alt sammen noget, man er nødt til at tage med i sine overvejelser, når man laver sin plan og sætter et mål. Og det kræver derfor også, at man som hesteejer formår at tænke kreativt, og får lavet en plan, der tager højde for de begrænsninger, der nu må være, lyder det fra Lise Charlotte Berg.

Det gælder for alle heste, uanset hvad man ønsker at bruge dem til, at de skal trænes så de både mentalt og fysisk er klar på den opgave man byder dem.

 

Vær realistisk omkring hestens formåen

For Bjarne Nielsen er det dog også vigtigt, at det hele ikke bliver alt for firkantet. 

For det skal stadig være en fornøjelse at have hest – Også selvom der følger et stort ansvar med, når man har heste. 

Han understreger at det ikke meningen, at man skal gå og have kronisk dårlig samvittighed over, at man ikke har en fuldstændig detaljeret plan for sit hestehold. For at have hest og ride er også en udviklingsproces, hvor man lærer undervejs og gør sig nye erfaringer

 

Han påpeger, at vi som ryttere bør blive bedre til at spotte, om hesten er udfordret i sin fysik, hvilket kræver, at vi sætter os bedre ind i hestens fysik og hestens konstruktion generelt.
For har du en hest med fysiske udfordringer, så kan det potentielt resultere i træningsskader. 

– I har alle sammen den hest, I nu engang har, og derfor er det også vigtigt, at man som rytter lærer at kigge på sin hest, og se hvilke fysiske skavanker og udfordringer hesten har. For hestens udfordringer er med til at sætte en begrænsning for, hvor meget man kan opnå med hesten. Og når man slider og mosler på i træningen, uden at være bevidst om hestens udfordringer, så er det jo, at man pludselig kan risikere, at man nærmest skal have en fast hotline til dyrlæge eller massør, for at man overhovedet kan ride, lyder det fra Bjarne Nielsen der igen understreger vigtigheden af en dygtig træner:

-Hvis du har en hest, der er udfordret på fysikken, så er det endnu mere nødvendigt, at du har en dygtig træner, der kan hjælpe dig. Men det allerbedste er jo i virkeligheden også, at man er ærlig over for sig selv, og hvad man gerne vil opnå med sin ridning, og handle derefter. Hvis man gerne vil ud at starte høj dressur, så er det enormt vigtigt, at man har en hest der er velkonstrueret. For  ellers bliver det en lang og sej kamp, hvor man risikerer at man bare slider og slider for at opnå det uopnåelige, nemlig at få en elefant til at danse ballet. 

Når I skal ud at købe hest, så er det bare så vigtigt, at man som rytter kigger godt på hesten, og er i stand til at vurdere, om hesten er egnet til det man ønsker at bruge den til. For med en velkonstrueret hest og god træning får du også bedre forudsætninger for en holdbar hest.

 

TRYK HER FOR AT SE HELE PANELDEBATTEN