H.K.H. Prinsesse Benedikte: Vi skal tale meget mere om hestes holdbarhed

Mange heste kunne holde meget længere end de gør i dag, hvis der var mere fokus på holdbarhed fra ryttere og trænere. Alt for ofte ender en skadet hest som uanvendelig og rytteren tager sine ambitioner med til en ny hest. 

 

Tekst: Mette Springborg

Foto: Kongehuset & Claus Ardal

 

Foreningen Hestens Værn vil gerne sætte fokus på hestens holdbarhed og i dette interview giver protektor for Hestens Værn Hendes Kongelige Højhed, prinsesse Benedikte en kærlig, men bestemt opsang til ryttere.

Hun mener, at der skal tales meget mere om holdbarhed både for hestenes og for sportens skyld.

 

-Vi skal behandle vores heste ordentligt. Vi elsker dem ellers omgik vi dem ikke. Jeg vil da gerne gå så vidt som til at sige, at hvis en hest en dag, hjemme eller på konkurrencebanen, ikke lever helt op til rytterens forventninger, bliver det hurtigt til at hesten havde en dårlig dag. Men hvad med at vende blikket lidt ind mod sig selv? For det kunne jo være, at det var rytteren, der havde en dårlig dag, siger Prinsesse Benedikte.

Ikke alle ryttere er bevidste om, hvor vigtig den korrekte grundridning er.  Det falder også tilbage på beridere og trænere.

-Jeg tror nogle gange, at det handler om, at man ikke har sin grundridning ordentligt på plads, og her tror jeg at beriderne skal være meget opmærksomme, siger Prinsesse Benedikte. Korrekt grundridning er vigtig for alle ryttere på alle niveauer, pointerer hun:

-Selv om man er rytter på eliteniveau, betyder det ikke altid, at grundridningen sidder lige i skabet. Hvis ikke det er på plads, giver det for mange skader i sidste ende, og det går ud over hestens holdbarhed. 

 

Springer rytterne over, hvor gærdet er lavest?

– Det er jo ikke sikkert, at rytteren kan gøre for det, hvis ikke rytteren har været hos en rigtig dygtig læremester eller berider. Hvis rideegenskaberne hos rytteren ikke er optimale, så kan det påvirke hesten negativt, lyder det fra Prinsessen. Hun pointerer, at alle har brug for en berider. Man kan mærke meget og se meget i spejlet, men der skal to andre øjne til.

-Og ved at man har en berider til at guide én så skulle det også gerne udmønte sig i holdbarhed hos hesten”, siger hun.

 

 

Stil mindre krav til den unge hest

Prinsessen mener samtidig, at holdningen til de helt unge heste og hvad de skal præstere bør revideres.

-Jeg plejer at sige, at man kan ikke sætte et barn i tredjeklasse op i 1.g., og med det mener jeg, at det kan ikke nytte noget at pace hesten. En tre-års hest skal ikke kunne præstere at gå en passage eller fri trav. Det slider voldsomt på dem og dermed mindsker det deres holdbarhed.

Helt overordnet skal hesten ikke rides noget videre før den er tre år, måske endda først når den er 4 år.

-De skal langsomt vokse og styrkes, og hvis man er for hård ved dem, mens de er unge, så kan skaderne være inden for rækkevidde, siger Prinsesse Benedikte.

 

Utålmodige ryttere

Er rytterne for utålmodige?

Vi ser eksempler på, at nogle er for ivrige, og der er nok også lidt for mange gentagelser i træningen. En god lang skridtpause og fokus på opvarmning er vigtigt, siger Prinsesse Benedikte og fortsætter.

Ridning er tålmodighedsarbejde. Og vi mennesker er jo forskellige. Nogle er meget tålmodige. Andre knap så tålmodige. Og hesten kan ikke sige stop. Derfor skal rytteren være opmærksom på at lytte til hesten.

 

Foldtid vigtigt

Men holdbarheden styrkes ikke kun ved korrekt ridning. Den korrekte management af hesten spiller også en stor rolle. 

Det at komme på fold er vigtigt for at styrke hesten og dens sener og i hesteverden ser man at rytterne nogle gange går på kompromis med hestevelfærd, hvis man har en lovende og måske meget dyr hest og man derfor ikke tør lukke den på fold. 

Men selv om Prinsessen erkender, at det kan være lidt at et ”gamble” at lukke hesten på fold må man gøre det alligevel. Både for hestens velfærds skyld, men også fordi det gavner holdbarheden på lang sigt. Så kan den måske gå på fold et par gange dagligt i kortere tid.

-Man skal jo heller ikke pakke dem ind i vat. Det kan ikke nytte noget, siger Prinsessen.

 

Avlere spiller en rolle

Avlere har naturligvis også et ansvar for kun at avle på sunde heste. Korrekt eksteriør betyder naturligvis meget i forhold til holdbarhed, men en dygtig rytter kan med god træning komme langt. 

Her er temperamentet meget vigtigt, ifølge Prinsessen. 

-Et dårligt temperament kan ødelægge så meget for rytteren. Hesten skal være sund i hovedet, ikke kun i kroppen, siger hun.

 

På hestens præmisser

At ridningen skal ske på hestens præmisser er lidt en fortærsket floskel indenfor ridesporten, for hvad betyder det egentlig? 

-Vi vil jo alle sammen gerne at hesten holder længst muligt og derfor skal vi tænke os godt om – måske endda tænke to gange. Ligesom mennesker er forskellige, så er heste også forskellige og derfor skal man ikke have for travlt med heste. Det ender kun negativt.

-Vi elsker vores heste og vil at samarbejdet med dem holder længst muligt, slutter Prinsesse Benedikte.